Prima pagină » Huncă, Pro România: ”Se tergiversează alegerea primarilor în două tururi… Posibil blat între PSD și PNL”
Politică

Huncă, Pro România: ”Se tergiversează alegerea primarilor în două tururi… Posibil blat între PSD și PNL”

deputat Mihaela Huncă, Pro România Botoșani
deputat Mihaela Huncă, Pro România Botoșani

Mihaela Huncă, deputat Pro România, coordonator al filialei Botoșani: “Românii sunt din nou prizonierii jocurilor politice dintre cele două partide mari! Se tergiversează alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pro România suspectează un  posibil blat între PSD și PNL!” 

 

Poziția Pro România a fost făcută public încă de la constituirea formațiunii politice: parlamentarii Pro România vor susține prin vot revenirea la alegerea președinților de consilii județene de către consilieri pentru că nu dorim schimbarea baronilor PSD cu baronii PNL și alegerea primarilor din doua tururi de scrutin pentru a da o șansă și acelor candidați care nu sunt primari.

 

 



 

“Asistăm acum la un joc politic care nu are nicio legătură cu votul legitim al românilor exprimat la alegerile europarlamentare și prezidențiale: țara vrea altceva și din păcate, iar a fost mințită de PNL și de PSD. Vă amintiți cum, cu surle și trâmbițe, PNL anunța ca prioritate după înlăturarea guvernului Dăncilă alegerea primarilor din două tururi de scrutin? Să ne amintim că Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale a fost modificată în 2011 pentru a introduce alegerea primarilor într-un singur tur, cu numărul cel mai mare de voturi exprimate (deci nici măcar o majoritate a numărului de voturi exprimate), la inițiativa PDL de atunci, actualul PNL lărgit?”, atrage atenția deputatul botoșănean membru Pro România. 

 

 



 

“Consider că nimic nu s-a schimbat de atunci: USR-ul se face că propune, PSD și UDMR spun că se opun, iar PNL-ul tace și merge mai departe, în condițiile în care dacă ar vrea ar putea trece legea prin Parlament!  Noi, Pro România, credem că aici e o înțelegere între PSD și PNL, ca să rămână situația ca până acum, pentru că asta avantajează cele două partide mari. Alegerea într-un singur tur ridică probleme justificate de reprezentativitate. Un primar ales într-un singur tur cu mai puțin de jumătate din voturile exprimate are mai puțină legitimitate în comunitate, decât un primar care a câștigat o majoritate a voturilor în turul doi. Se poate ajunge la situații de-a dreptul hilare: un primar poate ajunge în funcție cu câteva mii de voturi într-un oraș cu peste 100 de mii de locuitori sau cu 2-3 sute de voturi într-o comună de 3-4 mii de locuitori. Deocamdată, în detrimentul românilor, asistăm acum la împărțirea posturilor și a puterii între aceiași oameni politici care sfidează de câțiva ani, dorințele românilor”, a încheiat deputatul Mihaela Huncă.