Prima pagină » 6 firme care transportă și distribuie energie electrică, verificate de ITM Botoșani
Știri locale

6 firme care transportă și distribuie energie electrică, verificate de ITM Botoșani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani a efectuat controale la firmele din domeniul activităţi de transport şi distribuţie energie electrică pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii la lucrările de mentenanţă sau la intervenţiile ocazionale.

 

Campania de control s-a desfăşurat în două etape. 

Prima etapă, în lunile iulie-august, constând în informarea partenerilor sociali din judeţ care prestează activitate  în domeniul transportului şi distribuţiei energiei electrice privind modul de derulare a acţiunii şi tematica abordată.

 



 

 

 

A doua etapă a constat  în verificarea prin acţiuni de control la angajatori a modului de implementare a prevederilor legale care au făcut obiectul acţiunii, în perioada septembrie-noiembrie 2019.

”Au fost controlaţi în această perioadă un număr de 6 angajatori, cu un număr de 45 salariaţi. Au fost constatate 18 deficienţe, au fost dispuse 18 măsuri şi au fost aplicate tot atâtea sancţiuni cu avertisment”, a declarat Dan Moldovanu, inspector șef-adjunct. 

 

Sectorul energetic reprezintă infrastructura strategică de bază a economiei naţionale iar energia reprezintă o utilitate de interes  public cu un puternic impact social. Din aceste considerente, dezvoltarea acestui sector important al economiei este în plină desfăşurare, fiind făcută cu mecanisme specific pentru o utilitate de interes public. 

 



 

 

Activităţile din sectorul energetic, datorită complexităţii şi riscurilor specific, sunt, la nivel european, activităţi în care afecţiunile suferite de lucrători ca urmare a accidentelor de muncă tind să fie mult mai grave decât în alte sectoare ale economiei naţionale, de cele mai multe ori accidentele soldându-se cu pierderea vieţii lucrătorilor.

Prin aceste controale s-a urmărit creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul transportului şi distribuţiei energiei electrice în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale  referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional. 

De asemenea, ITM a vrut încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilor şi angajatorilor, în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative, care derivă din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul transportului şi distribuţiei energiei electrice