Prima pagină » Un primar din PNL, care a tăiat ajutoarele sociale, cere lui Robert Sighiartău și Florin Roman eliminarea unor taxe locale care cresc birocrația
Administrație Politică Știri locale

Un primar din PNL, care a tăiat ajutoarele sociale, cere lui Robert Sighiartău și Florin Roman eliminarea unor taxe locale care cresc birocrația

Europarlamentarul Rareș Bogdan și primarul Cătălin Rotundu

Un primar dintr-o comună din Botoșani, cunoscut pentru faptul că a tăiat ajutoarele sociale și le-a căutat localnicilor locuri de muncă, a trimis o scrisoare deschisă către doi deputați PNL, colegi cu el în partid.

Este vorba despre Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni și secretarul general al PNL Botoșani.

Acesta a trimis o scrisoare deschisă deputaților liberali Robert Sighiartău și Florin Roman prin care semnalează existența unor taxe locale care umflă birocrația din primării.

 

 



 

Scrisoarea deschisă transmisă celor doi parlamentari PNL:

 

 

În atenția domnilor deputați PNL,

 

Robert Sighiartău și Florin Roman

 

 

În calitate de Secretar General al PNL Botoșani, dar și ca primar al Comunei Dângeni din județul Botoșani, doresc prin prezenta să vă semnalez un aspect legat de existența anumitor taxe prevăzute de legislația actuală care în opinia mea nu fac decât să crească birocrația în Administrația Publică locală și cheltuielile persoanelor fizice/juridice sau chiar al autorităților locale și centrale  care doresc să obțină autorizații de construire în vederea realizării unor investiții.

 

Concret, este vorba de Legea nr. 215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor și Legea nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, acte normative care prevăd ca orice dezvoltator este condiționat să plătească înainte de a obține Autorizația de Construire o cotă parte din valoarea investiției, bani care au drept scop susținerea financiară a unor asociații profesionale nonprofit.

 

Casa Sociala a Constructorilor este o organizație nonprofit  care are ca obiect de activitate asigurarea protecției salariaților din activitatea de construcții si de producere a materialelor de construcții, in perioada întreruperii activității.  Legea 215/1997 prevede expres in art. 16(1) lit. c), obligația prelevării unei cote in cuantum de 0,5% din valoarea devizului de construcții, cu corespondent in devizul general al lucrării, denumita Cota de 0,5%. Cu alte cuvinte, toți cei care construiesc legal, în baza unui autorizații de construire sunt obligați să plătească o cotă de 0,5% din valoarea investiției unui ONG. Aici sunt incluse și autoritățile locale sau centrale  care au investiții publice a căror valoare ajunge uneori la ordinul zecilor de milioane de euro. Practic, statul care investește bani publici în vederea realizării unor obiective de interes public este obligat să plătească 0,5% din valoare unui ONG oarecare de care nimeni nu a auzit că ar fi ajutat  vreo firmă de construcție ce a întâmpinat probleme financiare.

 

Un alt act normativ, Legea 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, prevede o taxă pentru timbrul arhitecturii  de 0,5 0/00 (la mie) din valoarea investiției, indiferent de beneficiarul sau de destinația acesteia, și se achită odată cu taxa pentru autorizația de construcție. Plata acestui timbru nu este reglementată printr-un act normativ al unei autorități, ci prin Regulamentul de organizare și funcționare a Ordinului Arhitecților din România, în conturile căruia se și transmit aceste plăți, de la administrațiile publice locale, care le încasează de a investitori.

 

Urmare a celor arătate mai sus, în calitate de secretar general al Organizației Județene PNL Botoșani, dar mai ales de primar ales, vă rog să analizați aceste aspecte și să solicitați în Parlament modificarea sau chiar abrogarea acestor acte normative care nu fac decât să îngreuneze viața românilor ce doresc să-și construiască o locuință  sau să investească în mediul privat prin construirea unor spații de producție care aduc plus valoare economiei naționale.

 

Ca om politic, cu o gândire liberală, de dreapta, nu pot concepe ca anumite organizații nonprofit să se folosească de o lege care le dă dreptul să încaseze o taxă, fără să facă nimic concret, să presteze un serviciu,  pentru cel care o plătește, fie că este persoană fizică, juridică sau autoritate publică.

 

 

Cu stimă,

 

Secretar general PNL Botoșani,

 

primar al Comunei Dângeni,

 

Cătălin Gheorghe Rotundu