Prima pagină » Huncă, Pro România: Guvernul a trecut cercetătorii din Educație sub control politic

Huncă, Pro România: Guvernul a trecut cercetătorii din Educație sub control politic

deputat Mihaela Huncă

Un cercetător ştiinţific nu poate avea statut de funcţionar public, nu se poate afla sub comandă politică directă, nici printr-o conducere numită politic şi nu poate avea alt interes decât cel al adevărului ştiinţific.

Guvernul României a luat decizia de a crea Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, prin comasarea Institutului de Știinţe ale Educaţiei cu Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

Deputatul Pro România Mihaela Huncă, fost inspector școlar general, acuză că prin OUG nr. 68/2019 de desfiinţare a ISE, cercetătorii pierd statutul de neutralitate profesională, prin alipirea cu o instituţie în care salariaţii sunt funcţionari publici, instituţie care va fi condusă de o persoană numită sau subordonată politic.

 



 

 

 

“Solicit reconsiderarea deciziei de desfiinţare a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi repunerea cercetării educaţionale într-un cadru instituţional apolitic care să susţină importanţa acestui domeniu pentru societatea românească”, a declarat Mihaela Huncă.

Într-un context marcat de discontinuitate, subfinanţare şi schimbări frecvente, ISE a rămas o instituţie profesionistă şi independentă politic. Cercetătorii Institutului au contribuit la selecţia şi formarea unor noi generaţii de profesionişti în domeniul educaţiei, au promovat pluralismul educaţional, au creat parteneriate pentru cooperare internaţională, au avut un rol major în dezvoltarea consilierii şcolare în ţara noastră şi au realizat primele evaluări internaţionale ale performanţelor elevilor.

 



 

 

 

“Am să vă spun de ce comasarea propusă prin ordonanţa de urgenţă nu este o soluţie viabilă. Funcţionarea ISE ca instituţie de sine stătătoare, guvernată de legislaţia cercetării ştiinţifice, garanta o selecţie a conducerii şi a personalului pe criterii de competenţă profesională, strict reglementate de această legislaţie. Schimbarea statutului cercetătorului în funcţionar public sau simplu personal contractual, deschide calea ocupării unor posturi de către clientela politică, în condiţiile în care până acum, aceasta putea accede doar în zona administraţiei publice, nu şi în zona cercetării ştiinţifice. Cum se pot alipi două instituţii care, în mod firesc, funcţionează şi trebuie să funcţioneze, după legi diferite? Este o situaţie care poate fi asemănată cu cea în care comasezi o facultate de administraţie publică din cadrul unei universităţi cu o agenţie a administraţiei publice! Nu mai vorbesc de faptul că imaginea cercetării educaţionale din România este afectată în plan internaţional, prin dispariţia ISE din proiecte, colaborări şi reţele europene”, a concluzionat deputatul botoşănean Mihaela Huncă.