Prima pagină » O carte cât un monument – Rolul țăranului botoșănean în Războiul de Reîntregire a României
Știri locale

O carte cât un monument – Rolul țăranului botoșănean în Războiul de Reîntregire a României

Eveniment cu rezonanță istorică, CENTENARUL MARII UNIRI de la 1918, va fi celebrat în Comuna Vlăsinești prin publicarea unei lucrări care își propune să  imortalizeze scene și aspecte din viața satului și a țăranului botoșănean, în perioada Primului Război Mondial și a Marii Uniri.

Intitulat ”ROLUL ȚĂRANULUI BOTOȘĂNEAN ÎN RĂZBOIUL DE ÎNTREGIRE A ROMÂNIEI”, volumul dedicat împlinirii unui secol de la înfăptuirea celui mai înalt act de voință națională a românilor, constituie una dintre ideile senatorului LUCIAN TRUFIN, fost primar al comunei Vlăsinești, preluată și susținută și de actualul primar, ANDREI BOUARIU.

 

Loading…

“Sunt unul dintre exponenții mediului rural în Legislativul României și principalul meu țel este dezvoltarea satului românesc. Fermierul de astăzi are drept înaintaș țăranul, care acum 100 de ani a format corpul de luptă al Armatei Române, în războiul de întregire a României. Am crescut cu poveștile bunicilor mei, care au luptat în cele două războaie mondiale, iar pentru mine istoria și sacrificiile făcute de ostașii români, poartă o încărcătură sufletească aparte. Cu acest gând am inițiat și propus primarului comunei Vlăsinești, dl ANDREI BOARIU, căruia îi mulțumesc, publicarea unei cărți care să arate botoșănenilor contribuția pe care țăranii au avut-o în războiul de întregire a României”, a declarat senatorul LUCIAN TRUFIN.

 

 

În acest context, se vor înscrie manifestările culturale care vor preceda lansarea volumului, precum și parteneriatele pe care Primăria Comunei Vlăsinești dorește să le încheie cu Consiliul Județean Botoșani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, Muzeul Județean Botoșani, Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani și Asociația Cultul Eroilor Botoșani, pentru susținerea acestui proiect cultural dedicat împlinirii unui secol de la Marea Unire din  anul 1918.

Pentru organizarea evenimentului de lansare a cărții, a fost constituit un grup de lucru, format din personalitățile culturale botoșănene: SERGIU BALANOVICI – istoric militar, DAN PRODAN – profesor și critic istoriografic, GEORGICĂ MANOLE – profesor și redactor șef al Revistei ”Luceafărul” (Bt.)  și  profesorul HARALAMBIE HOLIC, care s-au arătat interesați să participe la realizarea acestui volum.

 

loading…

„Implementarea acestui proiect ambițios împreună cu cei mai importanți istorici botoșăneni cărora le mulțumesc, odată cu obținerea finanțării de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, este o datorie și un semn de recunoștință, la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, față de cei care au contribuit la realizarea celui mai important act istoric al poporului român și pentru sacrificiul, dăruirea și vicisitudinile îndurate în numele unității naționale”, a declarat primarul Comunei Vlăsinești, ANDREI BOUARIU.