Prima pagină » Continuă investițiile în irigații: Începe și reconstrucția stațiilor de unde s-a furat totul
Agricultură

Continuă investițiile în irigații: Începe și reconstrucția stațiilor de unde s-a furat totul

De anul trecut au reînceput investițiile în sistemele de irigații din județul Botoșani, pentru prima oară după 1990.

 

Senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură, a declarat că starea actuală a stațiilor de pompare a apei de irigat este dezastruoasă.

 

În 2017 și 2018 s-au investit în reabilitarea stațiilor de irigat cât nu s-a făcut în ultimele două decenii.

 

 



”În Botoșani sunt 12 amenajări pentru irigații care din păcate sunt… două în stare bună de conservare, două în stare mai puțin bună, restul 8 nu mai există. Nu mai există clădirile, infrastructura de pompe, motoare, conductele au fost furate, au dispărut și șanțurile dalate. Avem în programul de guvernare reabilitarea acestora”, a declarat Trufin.

Parlamentarul botoșănean spune că va începe reconstruirea stațiilor de pompare cele mai importante pentru a crește mult numărul hectarelor de teren agricol cu irigații.

Acesta a precizat că în amenajarea Manoleasa, reabilitată anul trecut, se pot iriga 3000 de hectare. ”Acum se irigă 1000 de hectare acolo pentru că fermierii s-au organizat într-o singură organizație a utilizatorilor de apă pentru irigat. La Curtești se irigă 500 de hectare, în Movileni azi sunt 1000 de hectare irigate, iar în Ripiceni, stație aflată în plină investiție, suprafața maximă este 3000 de hectare”, a precizat Lucian Trufin.

Senatorul botoșănean a precizat că utilizatorii apei de irigat vor primi finanțări de până la 1,5 milioane euro, prin submăsura 4.3, pentru a extinde rețeaua de irigații.

Lucrările la stația de pompare a apei de la Stânca-Costești sunt în plină derulare, urmând la ca sfârșitul lunii să vină ministrul Petre Daea pentru a o pune în funcțiune.

 

loading…