Prima pagină » Ce mediu de afaceri vrea să unească Iftime? Românii au 83% din business, iar străinii au investit doar 79 milioane euro
Economic

Ce mediu de afaceri vrea să unească Iftime? Românii au 83% din business, iar străinii au investit doar 79 milioane euro

Noul președinte al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani, omul de afaceri Valeriu Iftime, a declarat că vrea să unească mediului de business local pentru a da din nou forță Camerei de Comerț, atât în discuțiile cu mediul administrativ și politic, cât și pentru a atrage contracte noi pentru economia botoșăneană.

 

Dar care este nivelul de business din Botoșani? Cât reprezintă afaceri cu capital românesc și cât business cu capital străin? Și unde este economia locală comparativ cu celelalte județe ale Moldovei, dar și cu restul țării?

De la ce nivel se pleacă în acest restart al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a județului Botoșani?

 



Iftime conduce grupul de firme Elsaco, care alături de Electro Alfa lui Gheorghe Ciubotaru și Doly Com-ul lui Iulian Căzăcuț sunt singurii care ”sparg” monopolul industriei ușoare unde firmele străine Formens și Rolana Tex conduc detașat.

Apoi, cel mai mare angajator privat al județului este Formens, firmă cu capital francez, care are peste 1000 de salariați, în timp ce Spitalul Județean și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituții bugetare, sunt cei mai mari angajatori per total.

 

 

Potrivit ZF.ro, județul Botoșani a avut o cifră de afaceri de 6,1 miliarde lei la sfârșitul lui 2016, iar din acest total 83% reprezintă capital privat românesc și doar 17% capital străin. Investițiile străine directe sunt însă printre cele mai mici din țară, fiind departe chiar și de pragul de 100 milioane euro, din 1990 și până acum.

La ponderea capitalului românesc în afaceri, județul Botoșani este pe locul 7 în țară, cu 83%, peste noi fiind Tulcea și Vaslui, unde ponderea este de 91%, Bacău, Vrancea, Mehedinți și Brăila.

La nivelul regiunii Moldova, Vaslui cu 91% și Bacău cu 87%  sunt peste Botoșani, iar Suceava și Neamț figurează cu o pindere de 80% a capitalului românesc în business, în timp ce Iași are doar 70%.

 



După cifra de afaceri, la nivel regional, județul Botoșani este penultimul, cu 6,1 miliarde lei, după noi fiind doar Vaslui cu 5,6 miliarde lei. Neamț are 10,1 miliarde lei, Suceava 15,9 miliarde lei, Bacău 19,3 miliarde lei, iar Iași 21,1 miliarde lei.

La nivel național, după cifra de afaceri, sub județul Botoșani sunt Vaslui și Covasna cu câte 5,6 miliarde lei, Teleorman și Giurgiu cu câte 5,5 miliarde lei, Caraș-Severin cu 5,4 miliarde lei și Mehedinți cu 2,6 miliarde lei.

 

 

La capitolul investiții străine, județul Botoșani este pe locul 4 … la coada clasamentului. Din 1990 și până la sfârșitul lui 2016, în județul Botoșani au fost făcute investiții străine în valoare de 79 milioane euro. La nivel regional suntem penultimii, doar peste Vaslui, iar la nivel național sunt alte trei județe județe în care investițiile străine directe sunt mai mici decât în Botoșani.

Astfel, sub Botoșani se află doar Vaslui cu investiții străine de 35 milioane euro, Mehedinți cu 16 milioane euro și Gorj cu 7 milioane euro.

La nivel regional, peste Botoșani și Vaslui se află Bacău cu 142 milioane euro, Neamț cu 193 milioane euro, Suceava cu 462 milioane euro și Iași cu 466 milioane euro.

Ca și comparație toată regiunea Modovei are mai puține investiții străine decât județul Timiș, unde nivelul este de 3,54 miliarde euro.

 



Unul dintre capitolele economice la care județul Botoșani este printre performeri la nivel național este cel al ponderii valorii adăugate în cifra de afaceri, fiind pe locul 8.

În județul Botoșani această pondere este de 121%

La nivel de țară, peste Botoșani sunt doar Mehedinți cu 188%, Gorj cu 159%, Caraș-Severin cu 144%, Teleorman cu 129%,  Hunedoara cu 127%, Giurgiu cu 124% și Dâmbovița cu 122%.

La nivel regional, Botoșani este pe primul loc la ponderea valorii adăugate în cifra de afaceri. Sub procentul de 121% se află Vaslui cu 120%, Iași cu 112%, Neamț cu 95%, Suceava cu 87% și Bacău cu 75%.

 

Bogdan CALINIUC