Prima pagină » Un primar face ”revoluție” și încălzește toate școlile și grădinițele cu pompe geotermale

Un primar face ”revoluție” și încălzește toate școlile și grădinițele cu pompe geotermale

Omul sfințește locul și asta se vede în fiecare comună.

Dacă primarul este cu adevărat gospodar asta se vede în curățenia din comună, în cum arată sediul primăriei dar, mai ales, în cum arată școlile și grădinițele pentru că doar edilii care se gândesc la viitorul comunităților locale investesc în învățământ, în copii.



Un astfel de caz este la Pomârla, una dintre cele mai nordice din țară, unde primarul Dumitru Chelariu vrea să facă o ”revoluție” în ceea ce privește încălzirea în unitățile de învățământ.

Comuna Pomârla este una dintre puținele din județ care are de la grădiniță, la școli primare și gimnaziale, dar și liceu.

Primarul Chelariu a semnat la București finanțarea pentru reabilitarea termică a unei școli și a unei grădinițe, în această săptămână.



”Am semnat pentru ultimele unități de învățământ care nu erau prinse până acum în proiecte de reabilitare termică. Acum am semnat pentru o școală și pentru o grădiniță, în rest le avem pe toate prinse în diferite proiecte în care în toate vom asigura încălzirea spațiilor prin pompe geotermale de căldură. Astfel, vom asigura acest tip de încălzire într-o grădiniță, trei școli și liceul. Mai avem o școală prin FEADR modernizată și acolo avem încălzire electrică”, a declarat primarul Dumitru Chelariu.

Pentru o școală de dimensiuni mai mici, costul cu instalația pompelor de căldură este cuprinsă între 16.000 și 20.000 euro, în funcție de suprafață. La Liceul Anastasie Bașotă din Pomârla proiectul de modernizare este de 1,4 milioane euro, care cuprinde de la montarea pompelor de căldură, la dotarea laboratoarelor.

Pentru una dintre școlile din Pomârla s-a făcut licitația, s-a adjudecat lucrarea, dar urmează ca ordinul de începere a lucrărilor să fie dat în primăvară.

La liceu licitația s-a împărțit pe proiectare și execuție, iar la celelalte școli s-au semnat proiectele și urmează să fie făcuți pașii pentru a fi scoase la licitație lucrările.