Prima pagină » Doar în Botoşani există şi i-a uimit pe profesorii universitari din Germania, Anglia, Franţa şi Egipt

Doar în Botoşani există şi i-a uimit pe profesorii universitari din Germania, Anglia, Franţa şi Egipt

Un crescător de oi din judeţul Botoşani a impresionat delegaţii din Germania, Anglia, Franţa, Egipt şi Republica Moldova cu varietatea de culori a oilor Karakul de Botoşani pe care le creşte.

Exemplarele pe care le creşte botoşăneanul sunt unicat la nivel naţional, iar străinilor nu le-a venit să creadă la ce nivel de performanţă a ajuns fermierul din nordul Moldovei.

Pe Ionică Nechifor îl ştiu mulţi în judeţul Botoşani. Acesta este unul dintre cei mai importanţi crescătorii de oi rasa Karakul de Botoşani, este preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine Moldoovis, iar la nivel naţional este secretarul Federaţiei Moldoovis. Este primul fermier botoşănean care, după o muncă de ani de zile, reuşeşte să adune fermierii într-o asociaţie puternică, care are un cuvânt de spus la nivel naţional.

Toţi cei care îl cunosc ştiu cât de mult suflet pune în creşterea oilor din rasa Karakul de Botoşani, cât de implicat este în dezvoltarea acestei rase şi cât de mult se implică pentru promovarea ei.

Puţini însă bănuiesc însă care este nivelul real al muncii sale depuse în dezvoltarea rasei pe care o creşte cu atât de mult drag.
Pe 22 octombrie, la Iaşi, s-a derulat Conferinţa Internaţională a Agriculturii, organizată de USAMV Iaşi. Botoşăneanul Nechifor a participat cu lucrarea ştiinţifică intitulată „Transmiterea culorilor în cadrul rasei Karakul de Botoşani”.

„Când am prezentat lucrarea am uimit pe toţi din afara ţării: Moldova, Germania, Egipt, Anglia, Franța. Această lucrare o pregătesc de 5 ani. Străinii vor să vină la Congresul Karakul de anul viitor, pe care îl vom organiza la Botoşani”, a declarat Ionică Nechifor.

Pentru congresul din 2016, Nechifor a precizat că a purtat deja discuţii cu delegaţi din Namibia, Samarkand, Republica Moldova, Ucraina şi Germania.

 

Profesor universitar din Egipt, primit cu balmoş, lapte acru şi sărbuşcă la Botoşani
Prezentarea făcută de Nechifor la Iaşi a impresionat atât de tare delegaţii străini încât un profesor universitar din Egipt a insistat să vină la Botoşani pentru a vedea cu ochii lui rezultatul muncii lui Nechifor.

„A fost impresionat şi a dorit să vadă pe viu. Am făcut balmoş, tocăniță, lapte acru şi sărbuşcă. El este profesor la cea mai prestigioasă universitate de agronomie din Egipt. Anul următor mergem noi acolo. A vrut să vadă dacă tot ce am prezentat în lucrare se confirmă pe bune. Nu credea că am ajuns la un astfel de nivel. A fost fascinat de varietatea Sur Argintiu. Eu sunt fericit că aceste exemplare sunt doar în ferma familiei mele şi pot spune că sunt unicat în România”, a completat Ionică Nechifor.

{gallery}prezentarekarakul{/gallery}

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani