Prima pagină » OPINIE: Cazul Târzioru, o gafă a lui Țurcanu. Domnule președinte, rămâneți singur!

OPINIE: Cazul Târzioru, o gafă a lui Țurcanu. Domnule președinte, rămâneți singur!

Să spui la adresa lui Relu Târzioru „despre morți numai de bine” este o greșeală uriașă politică pe care Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean și al PNL Botoșani, nu a ezitat să o facă. Poate impactul nu ar fi fost atât de mare pentru Țurcanu dacă această gafă nu ar fi venit după clinciurile avute cu Verginel Gireadă ori cu Viorel Grigoraș, după ce i-a întins nervii lui Gheorghe Sorescu ori după încercarea de înlocuire din funcție a lui Radu Judele.

Modul în care a tratat „cazul Târzioru” nu are cum să-i facă bine lui Țurcanu. Relu Târzioru este unul dintre puținii primari care pot merge la București prin ministere fără să fie dus de parlamentari de mânuță, fără poza președintelui de filială la piept, ci singur. Târzioru se află în relații bune cu mulți liberali de seamă de la nivel central și este un primar care a reușit să-și construiască o imagine incredibilă în județ prin modul cum a transformat orașul Săveni într-o urbe cochetă.
Revenind, vorbim aici de cinci „grei” din PNL în momentul de față care ar putea oricând să-l lase singur pe Țurcanu, iar singur în fața PSD-ului înseamnă sfârșitul politic.
Târzioru, Gireadă, Grigoraș, Sorescu, Judele sunt printre cei care au cotizat cu cei mai mulți bani în campaniile electorale ale PNL, care au tras pentru ca Țurcanu să devină în 2008 deputat, după care în 2012 președinte al Consiliului Județean. Aceștia l-au ajutat pe Țurcanu să ajungă și la președinția PNL acum mai mulți ani, care i-au dat lui Țurcanu greutate și la nivel central.
Nu trebuie uitat că Săveni este „republica Târzioru”, așa cum comuna Mihai Eminescu este „republica Gireadă”, iar în cele două comunități dacă aceștia spun că UDMR sau Partida Romilor trebuie să ia voturile, atunci poporul asta votează. Până acum Colegiul Săveni, cu cele două republici, Târzioru și Gireadă, au votat ce trebuia pentru Țurcanu.
De asemenea, nu trebuie uitat că Țurcanu i-a luat lui Gireadă Colegiul Săveni și i l-a dat Roxanei Anușcă, cea care după alegeri urma să devină și Țurcanu.
Domnule președinte, voturile sunt acolo, în „republica Târzioru”, în „republica Gireadă” și nu la cei promovați în ultimul timp pe criterii pe care nu îmi permit să le pun la îndoială.
Vă place să spuneți cu orice ocazie că aveți peste 100.000 de voturi, dar corect ar fi să spuneți că aveați, pentru că nu le mai aveți. Pe lângă erodarea firească a funcției, au plecat de lângă dumneavoastră voturile PSD, care sunt multe, iar mai nou au plecat voturile din Săveni și de la multe comune din Colegiul Săveni, iar Grigoraș, Sorescu și Judele nu prea par că mai au vreun chef să tragă pentru dumneavoastră tocmai din cauza comportamentului față de ei.
Unii vor spune cu siguranță că nu e nicio problemă că îi îndepărtați pe Gireadă și Grigoraș, pentru că ei au dosare penale, pe Târzioru că e un primar de orășel, iar pe Judele pentru că e contestat, dar dacă „o dăm politic”, așa cum vă place să spuneți, astea sunt gafe pentru că ei v-au adus voturi, ei v-au susținut campanii electorale la rând, cu ei ați ajuns deputat și apoi președinte al CJ. Apoi, știați că au probleme cu dosarele și în campanie, atunci când i-ați desemnat candidați pe colegii, dar atunci au fost buni pentru că aduceau bani și voturi!
Puteți să faceți revelioane până la Sfânta Mărie și să puneți câte panouri vreți în județ și să țineți în brațe toți lipitorii de afișe care se cred mari și tari prin târg doar pentru că se află sub aripa dumneavoastră, dar dacă vă îndepărtați oamenii care au luptat pentru dumneavoastră veți rămâne singur.
Despre unii dintre cei enumerați ați spus de multe ori că vă sunt ca niște frați, altul e șef peste dumneavoastră acolo unde contează mult, iar îndepărtarea lor e o gafă. Știți mai bine decât mine că ei iartă, dar nu uită și că s-ar putea să-și aducă aminte atunci când vreți dumneavoastră mai puțin.
Dacă răcirea relației dintre dumneavoastră și fiecare dintre cei cinci a fost cauzată de cerințele lor imposibile de la dumneavoastră ca președinte al CJ sau PNL atunci spuneți ce s-a întâmplat. E ciudat cum un om pentru care ați înființat un post, cel de administrator public al județului, a pierdut încrederea dumneavoastră atât de rapid și ați vrut să-l înlocuiți, cum este la fel de ciudat cum de Târzioru și Gireadă au fost buni până acum câteva luni, dar totul s-a schimbat în ultima perioadă. Apoi, să nu uitați că aceștia au fost alături de dumneavoastră când erați în opoziție și că nu au venit acum pentru că sunteți președinte peste județ și aveți influență în PNL la nivel central.

Încă nu e prea târziu să se schimbe situația în favoarea dumneavoastră!

Bogdan CALINIUC

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)