Prima pagină » Ucraina, Moldova şi România dezbat la Botoşani posibilităţile de colaborare economică

Ucraina, Moldova şi România dezbat la Botoşani posibilităţile de colaborare economică

Botoşani s-a transformat în punctul de întâlnire al oamenilor de afaceri din România, Moldova şi Ucraina, dar şi a autorităţilor celor trei state. Consiliul Judeţean Botoşani şi Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură, împreună cu Board Media, au organizat Forumul de afaceri regional Transfrontalier „North-East: First option to invest”.

La forum au participat peste 150 de invitaţi din cele trei state.
Delegaţia Ucraineană a fost condusă de Vasyl Boichko, consulul general al Ucrainei la Suceava, iar cea din Republica Moldova a fost condusă de Galina Codiţa, reprezentanta Camerei de Comerţ a Republicii Moldova.
Partea botoşăneană a fost reprezentată de Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, prefectul Costică Macaleţi, primarul Ovidiu Portariuc, şi Dorin Romeo Floareş, preşedintele Camerei de Comerţ.
Alături de aceştia au mai fost şi oameni de afaceri influenţi din Botoşani, Gheorghe Ciubotaru, patronul Electroalfa, Carmen Solomonescu – patron Lacto Solomonescu, Florian Moruzi – patron Casa Pâinii, Ovidiu Năstase – director Formen’s, Ciprian Bidaşcă – patron Casa Lux, Dumitru Balan – patron Microbuzul. Totodată, mai mulţi parlamentari au participat la forum, Doina Federovici, Tamara Ciofu, Costel Şoptică, Verginel Gireadă, Viorel Grigoraş.

„Vrem să face anual acest forum regional transfrontalier”, a anunţat încă din start Floareş, preşedintele Camerei de Comerţ.

„Eu mă aştept ca acest forum să ducă la contracte între firmele de la noi şi cele din Ucraina şi Moldova. Cu siguranţă la ediţia viitoare vor fi prezenţi mult mai mulţi oameni de afaceri botoşăneni, dar şi din Moldova şi Ucraina”, a declarat Florin Ţurcanu, preşedintele CJ Botoşani.

Ion Parea, preşedintele Consiliului raional Rîşcani, a spus că forumul de la Botoşani va duce la creşterea schimburilor economice între cele trei ţări. „Cu siguranţă oamenii de afaceri prezenţi vor găsi şi lucruri comune care să ducă la închegarea unor relaţii comerciale, iar noi, autorităţile, reuşim să ne întâlnim a doua oară la Botoşani în acest an să dezbatem problemele comune, să punem la punct rezolvarea lor şi să pregătim proiecte pentru viitor”, a declarat Parea.

Florian Moruzi, patronul Casa Pâinii, a declarat că este interesat de relaţiile economice pe care le poate dezvolta în cele două state vecine. „Noi avem produsele de patiserie congelate pe care le putem exporta în Moldova şi Ucraina şi căutăm oportunităţi”, a declarat Moruzi. Şi delegaţia de la Electroalfa a anunţat că deja testează piaţa din Republica Moldova şi că intenţionează să încerce business-uri şi în Ucraina.


banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)