Prima pagină » Tunel subteran cu tavan din sticlă securizată între clădirile din Centrul vechi. Casa Ankele și tunelul, 8 milioane euro din fonduri europene VIDEO
Visit Botoșani

Tunel subteran cu tavan din sticlă securizată între clădirile din Centrul vechi. Casa Ankele și tunelul, 8 milioane euro din fonduri europene VIDEO

Municipiul Botoșani își va pune în valoare bogăția numită Centrul istoric prin noi investiții din fonduri europene care să facă atractive clădirile din zonă și să atragă turiști cu catacombele de acolo.

Cea mai frumoasă clădire din Centrul vechi va fi restaurată cu fonduri europene, iar un tunel care trece pe sub Piața 1 Decembrie, prin fața monumentului, va fi transformat în obiectiv turistic unic în România, urmând să aibă tavanul din sticlă securizată pentru a se vedea de la suprafață ce este în subteran.

Toate acestea vor fi realizate cu fonduri europene pe care municipiul Botoșani le va avea la dispoziție din acest an prin Programul Operațional Regional.

Raluca Bălășcău, șef serviciu Management Proiecte, a declarat că în urma scanării beciurilor din centrul istoric al municipiului Botoșani, realizată cu fonduri europene, să se pună în valoare turistică una dintre catacombele descoperite.

”Primul care va fi pus în valoare va fi beciul care pleacă de sub Casa Ankele și vom încerca, suntem în proiectare, să introducem turiștii prin Casa Anlkele și din subteran să plece pe sub Piața 1 Decembrie până la clădirea de vis-a-vis, practic să iasă printr-o altă clădire. Pe parcursul traseului vrem să amenajăm un spațiu expozițional, poate chiar muzeal, un muzeu al municipiului Botoșani cu exponate privind istoria și tradițiile noastre ca și comunitate. De la suprafață dorim să se vadă că este acces în subteran și vom opta pentru o soluție cu sticlă securizată astfel încât să se vadă de la suprafață, din piață să vizualizezi ce este în subteran”, a declarat Raluca Bălășcău.

Scanările au relevat că la jumătatea pieței tunelul este opturat, motiv pentru care se vor face săpături pentru restaurarea tunelului, urmâdn ca pe întreaga distanță să fie consolidat. În paralel și va restaura Casa Ankele, care ca suprafață este jumătate din Teatrul ”Mihai Eminescu”.