Prima pagină » 8,3 milioane euro pentru restaurarea unei clădiri construite în 1836 și refacerea unui tunel din centrul vechi
Administrație Știri locale

8,3 milioane euro pentru restaurarea unei clădiri construite în 1836 și refacerea unui tunel din centrul vechi

Casa Ankele, construită în 1836 în centrul istoric al municipiului Botoșani

Domină centrul istoric al municipiului Botoșani și va fi readusă la viață cu fonduri europene. Primăria municipiului Botoșani va restaura Casa Ankele, din centrul vechi, cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

Municipiului Botoșani i-au revenit câteva zeci de milioane de euro prin viitorul POR, iar un proiect care va fi finanțat din această sursă nerambursabilă îl reprezintă restaurarea Casei Ankele și a tunelului care traversează centrul istoric prin fața monumentului de acolo, pentru a putea fi introdus într-un circuit turistic.  

”Avem 8,3 milioane euro pentru reabilitarea Casei Ankele și realizarea tunelului dintre această clădire și cealaltă care aparține tot municipalității. Anul acesta vom plăti și ultima rată la achiziția Casei Ankele, iar după restaurare vom hotărî în Consiliul Local ce vom face acolo”, a declarat primarul Cosmin Andrei. Casa Ankele a fost cumpărată de Primăria Botoșani în acest mandat, cu 400.000 euro, fiind o clădire care are o suprafață desfășurată cât aproape jumătate din cea a Teatrului ”Mihai Eminescu”. Municipalitatea a intrat și în posesia subsolului unde a funcționat până la începutul anilor 2000 o cramă.

Acolo sunt două rânduri de tuneluri suprapuse cu acces de sub Casa Ankele, primul dintre ele trece prin fața monumentului dedicat eroilor din Primul Război Mondial, iar în fața acestui monument are o porțiune de aproape 7 metri surpată. Primăria vrea să refacă acest tunel prin proiectul de restaurare a Casei Ankele și să îl includă în lista obiectivelor turistice ale municipiului Botoșani, urmând a beneficia și de proiecții multimedia.

Casa Ankele a fost construită de Carol Ankele, unul dintre cei mai bogați negustori armeni din Botoșani, în 1836. Ankele a avut primul automobil din zona Moldovei, iar primul drum făcut vreodată cu un automobil a fost pe traseul Botoșani-Cernăuți.

Ankele era atât de bogat încât l-a împrumutat pe Adolf Hitler cumpărând obligațiuni emise de statul german în timpul conducerii acestuia.

În acea vreme, Botoșani era un centru economic și cultural important al țării, fiind la răscrucea mai multor drumuri comerciale, perioadă în care în oraș erau câteva zeci de mii de armeni și evrei.