Prima pagină » ”24 Ianuarie 1859 ne dovedește cât de multe putem realiza împreună, dacă suntem uniți, dacă avem în minte și în inimi binele comun”
Știri locale

”24 Ianuarie 1859 ne dovedește cât de multe putem realiza împreună, dacă suntem uniți, dacă avem în minte și în inimi binele comun”

De ce iubim și cinstim ziua de 24 Ianuarie? Poate pentru că, de-a lungul unei istorii în care am fost adesea divizați, această zi marchează primul pas pe marele drum al Unirii.

A fost, în 1859, actul de maturitate al unei generații călite la 1848 și care, mai târziu, ne va da Independența, Regatul, astfel deschizând drumul spre România Mare.

A fost încă un răspuns la cererea emoționantă și imperativă din textul lui Andrei Mureșanu, „Deșteaptă-te, române !”, scris în vâltoarea Revoluției de la 1848: „să dăm dovezi la lume / că-n aste mâini mai curge un sânge de roman”. Făuritorii Unirii de la 1859, români de pe ambele maluri ale Milcovului, au făcut-o, cu inteligență și curaj.

24 Ianuarie 1859 ne dovedește cât de multe putem realiza împreună, dacă suntem uniți, dacă avem în minte și în inimi binele comun. Și ce poate fi mai frumos decât să ne amintim de „Hora Unirii” și de minunatele cuvinte ale lui Vasile Alecsandri : „ca doi brazi într-o tulpină / ca doi ochi într-o lumină”. Și să nu lăsăm pe nimeni, niciodată, să ne despartă !

Asociația „Casa Joseph Zoller – 1912”

Președinte Av. Gianina-Vera Poroșnicu