Prima pagină » Doar pentru că Flutur este director, primarul Andrei vrea să desființeze singura firmă care nu primește bani de la buget
Administrație Știri locale

Doar pentru că Flutur este director, primarul Andrei vrea să desființeze singura firmă care nu primește bani de la buget

Războiul politic îndreaptă administrația publică locală spre o decizie bizară. Consiliul Local al municipiului Botoșani este acționar unic la patru firme, Urban Serv, Modern Calor, Eltrans și Locativa. Singura dintre aceste firme care nu primește bani de la bugetul local este Locativa SA, companie care administrează fondul locativ aflat în proprietatea municipalității.

Primarul Cosmin Andrei a propus pentru ședința de Consiliu Local din 20 decembrie 2023 desființarea tocmai a singurei firme care nu are activitatea bazată pe subvenții primite de la bugetul local, Locativa, care este condusă de fostul primar Cătălin Flutur.

Actualul edil-șef a anunțat că propune desființarea Locativa pentru că a înregistrat pierderi la finalul lui 2022 și nu vrea ca această firmă să fie noua ”Termica”, de asemenea precizând că 45 de salariați doar încasează chirii.

Cătălin Flutur, directorul Locativa, spune că oricine poate vedea că este vorba despre o răzbunare politică a actualului primar Cosmin Andrei și că decizia este lipsită de vreun fundament economic.

”În ceea ce privește pierderea brută în suma de 128.854 lei, înregistrată la 31 decembrie 2022, în ultimii 10 ani, anteriori anului 2022, Locativa a înregistrat constant profit, repartizat în proporție de mimin 50% ca dividende către acționar, Consiliul Local, respectiv în fondul de rezerve la dispoziția societății. Suma aflată în fondul de rezerve constituit din profitul exercițiilor financiare anterioare anului 2022 este de 654.813 lei Prin Hotărârea AGA din 108 din 29 noiembrie 2023, pierderea netă în sumă de 133.581 lei a fost acoperită din rezervele constituite pe seama anilor precedenți. La momentul actual, Locativa nu înregistrează pierderi neacoperite din anii precedenți. În anul curent, la luna octombrie 2023, Locativa SA înregistreaxă profit”, a declarat Cătălin Flutur.

Dar Locativa a încheiat cu pierdere doar un singur an din ultimii 10, iar motivele pentru care s-a ajuns aici sunt: diminuarea chiriilor locuințelor ANL s-a regăsit în reducerea încasărilor Locativa cu 564869 lei în 2022; vânzarea unui număr semnificativ de locuințe ANL (90 pe parcursul lui 2022), fapt reflectat în diminuarea veniturilor cu 33.470 lei. Totodată, decizia politică a primarului Andrei de a prelua de la Locativa mai multe imobile care stau închise a dus la pierderi de 17.043 lei.

Mai mult decât atât, desființarea Locativa ar duce la pierderea de către bugetul municipiului a suimelor obținute din dividende, impozite, redevențe, taxe și autorizații, dar și creșterea costurilor de întreținere a imobilelor cu cel puțin 5%, creșterea costurilor cu personalul primăriei angajat în administrarea spațiilor.

”Din punct de vedere al beneficiilor economice viitoare obținute din aplicarea măsurilor de lichidare a SC Locativa SA, apreciem că o astfel de măsură nu este necesară și nici oportună, producând pagube la nivelul bugetului municipiului Botoșani. Locativa nu beneficiază și nu a beneficiat niciodată de subvenții afderente cifrei de afaceri, activitatea Locativa nu grezează în niciun fel bugetul Municipiului Botoșani, nu înregistrează și nu a înregistrat datorii către bugetul local sau bugetul de stat, nu înregistrează datorii restante către furnizori. Organigrama Locativa nu grevează în niciun fel nivelul cheltuielilor publice, personalul nefiind plătit din fonduri publice”, a declarat fostul primar Cătălin Flutur.

Acesta mai susține că referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind acordarea unui mandat reprezentanților în AGA Locativa se întemeiază pe prevederi inaplicabile societăților pe acțiuni și că raportul de specialitate conține afirmații false,  nereale.  

Locativa deservește 1485 de beneficiari persoane fizice și juridice.