Prima pagină » Senatorul Cosma îi cere lui Grindeanu să apere firmele românești de taxi în fața Bolt și Uber!  ”Marea majoritate a taxelor acestor companii nu rămân în România”
Economic Politică

Senatorul Cosma îi cere lui Grindeanu să apere firmele românești de taxi în fața Bolt și Uber!  ”Marea majoritate a taxelor acestor companii nu rămân în România”

Senatorul Dorinel Cosma, AUR Botoșani, a transmis o interpelare ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, prin care îi cere acestuia să apere interesele antreprenorilor români în fața concurenței neloiale din partea multinaționalelor în ceea ce privește transportul în regim taxi față de cel ridesharing practicat de companii gigant precum Bolt sau Uber.

Parlamentarul botoșănean susține că cea mai mare parte a taxelor pe care companiile multinaționale de ridesharing nu sunt plătite în România, iar firmele românești de taxi sunt supraimpozitate și suprareglementate.

”70% din mașinile care fac taximetrie în România, astăzi, sunt mascate sub forma unui așa-zis ”ridesharing”. Mare parte a taxelor acestor companii nu rămân în România. Taxiurile galbene, clasice, sunt suprareglemetnate și controlate de zeci de instituții ale statului, în vreme ce taxiurile de tip Uber beneficiază de reglementări foarte relaxante. Chiar și așa, șoferii acestor platforme sunt practic jefuiți, luându-li-se jumătate din banii pe care îi câștigă”, a transmis senatorul Dorinel Cosma în interpelarea către ministrul Sorin Grindeanu.

”În octombrie anul acesta, ca și în luna iunie, taximetriștii tradiționali din 40 de județe au protestat față de discriminarea la care sunt supuși. Aceștia sunt nemulțumiți de concurența neloială pe care o fac cei ce practică transport alternative. Șoferii care lucrează pentru companiile de ridesharing sunt avantajați pentru că plătescă mai puține taxe. Numărul celor care practică transportul altenativ este aproape dublu față de cel al taximetriștilor care plătescă taxe la stat. Legea 204/2019 precum și Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 49/2019 privind activitățile de transport alternative cu autoturism și conducător auto au produs mai mult rău acestui domeniu de activitate”, a mai adăugat senatorul AUR Botoșani.

Senatorul Cosma a trimis ministrului Grindeanu și 4 întrebări la care încă așteaptă răspuns:

În baza căror rațiuni aplicați și agreați dubla măsură în privința serviciilor de taximetrie?

Despre apărarea și promovarea intereselor căror cetățeni pledați în discursurile publice, ale rpmânilor și firmelor românești sau ale celor din afara țării?

De ce promovați discriminarea, concurența neloială și păcălirea statului român?

Ce măsuri aveți în vedere și când pentru clarificarea situației care nu produce decât răui cetățenilor români și statului?