Prima pagină » VIDEO Investiție de 8 milioane euro blocată din cauza a doi gândaci și a unei broaște
Administrație Economic Știri locale

VIDEO Investiție de 8 milioane euro blocată din cauza a doi gândaci și a unei broaște

DCIM332MEDIADJI_0245.JPG

Încercarea Consiliilor Județene din Botoșani și Suceava de a relua construcția la podul peste Siret din zona Talpa, a fost blocată de autoritățile de mediu din cauza existenței a doi gândaci și a unei broaște protejate de legislație, deși acolo au fost construți în urmă cu câțiva zeci de ani stâlpii podului.  

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a venit în vizită de lucru la Botoșani, iar Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, nu a ratat ocazia să îi expună demnitarului absurdul situației.

Pentru reluarea lucrărilor la acest pod, unde sunt deja stâlpii construiți, CJ Botoșani alături de CJ Suceava au identificate soluțiile tehnice pentru reluarea investiții, au făcut expertizele tehnice și chiar studiul de fezabilitate.

”Este o investiție de aproape 8 milioane euro blocată de Ariile Protejate pentru că în zonă, ce să vedeți, trăiesc doi gândaci, rădașca și croitorul cenușiu, și mai mult decât atât broasca europeană de baltă. Din păcate, din prea multă dragoste pentru cei doi gândaci și broasca comunitară europeană, investiția a fost blocată. Dumneavoastră ați spus că rămânem în contact permanent, dar liniile de finanțare trec pe lângă noi, iar investiții de acest gen care privesc două județe sunt blocate și nu știm unde vom mai depune acest proiect. Se pierde timp prețios și oportunități de finanțare importante. Un gândac sau o broască nu mai pot bloca investiții importante”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Și primarul comunei Cordăreni, Cristian Dumitraș, a spus că a ratat o investiție importantă în împădurirea unei zonei pentru că este parte dintr-o arie protejată și existenței unei popândău și a unei broaște. Primarul a spus că nici măcar nu poate da cu îngrășământ pe pășune din cauza celor două specii.

Ministrul Mircea Fechet a spus că existența ariilor și zonelor protejate nu trebuie să țină în sărăcie locuitori și că proiectele de investiții trebuie deblocate, însă ministrul nu a spus și cum se poate face deblocarea acestor proiecte atât timp cât nu se modifică legislația.

Spre exemplu, în zonele și ariile protejate nu se reactualizează datele din teren decât foarte greu și nu se știe câte exemplare din speciile protejate mai există, dar mai ales nu se oferă soluții pentru a se permite investițiile și pentru ca aceste specii să nu aibă de suferit.

”Sunt UAT-uri care s-au trezit cu jumătate de suprafață într-o astfel de arie protejată pentru că la momentul la care s-au desemnat limitele acestor zone treaba s-a făcut din birou. Să se verifice foarte bine planul de management pentru zona respectivă pentru că nu există nicio situație care să nu poată să ajungă la implementarea proiectului. Că va trebuie să asigurăm niște măsuri de conservare specifice, că va trebuie să relocăm niște animale, că va trebuie să reconstruim niște habitate sau să le mutăm… eu nu îmi permit să glumesc despre nicio specie pentru că pentru unii par neimportante dar în lanțul trofic au un rol foarte important. Nu îmi doresc ca desemnarea unei zone protejate să vină la pachet cu lipsa oportunităților pentru populația deservită de acolo pentru accesarea de investiții pe fonduri europene și alte oportunități”, a declarat ministrul Mediului.

Mircea Fechet s-a întâlnit la Botoșani cu Prefectul Sorin Cornilă, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, primarii din județ și șefii instituțiilor de mediu din Botoșani.