Prima pagină » Monument istoric din 1712, ctitorit de doi boieri, reparat de Primăria Văculești FOTO
Știri locale Visit Botoșani

Monument istoric din 1712, ctitorit de doi boieri, reparat de Primăria Văculești FOTO

Primăria comunei Văculești finanțează lucrările de reparații ale Bisericii Sfinții Voievozi Mihail și Gavil, ctitorită în 1712.

Primarul Sorin-Marian Gîngă a anunțat că lucrările se ridică la 50.000 lei.

”După finalizarea gradului de la Biserica din Prelipca continuăm investițiile la Biserica din Văculești. Se vor repara soclul Bisericii, bordurile și pavelele. Lucrările, în valoare de circa 50.000 lei se vor finalize până la hramul Bisericii, sărbătorit pe 8 noiembrie. Mulțumesc consilierilor locali care au fost de acord cu alocarea acestor sume și tuturor celor implicați”, a declarat primarul Sorin-Marian Gîngă.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, Biserica din Văculești îi are drept ctitori pe boierii Lupu Dascălul și Nimerincul Ucraineanul.

”Biserica din satul Văculeşti a purtat hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Nicolae” până la 8 noiembrie 1938, când în urma unor reparaţii conduse de preotul Toma Ionescu, biserica a fost resfinţită, luând hramul „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil”. Biserica este de lemn, tipic moldovenească, clădită pe un plan în formă de cruce, cu brațele mici. Construcția este făcută pe o temelie din piatră de lespezi peste care s-au așezat tălpi groase din lemn de stejar unde se ridică pereți din bârne. Acoperișul este înalt, lucrat în două pante, în vârf coama este dreaptă și se termină la extremități cu câte o cruce mare de fier, având la bază câte o semilună. Inițial, biserica n-a avut pridvor cu clopotniță, acest adaos s-a făcut mai târziu prin secolul XIX.

Altarul are formă poligonală, având în mijloc, pe boltă, icoana Sfintei Treimi. Catapeteasma este formată din cinci rânduri de icoane ce sunt pictate în stilul artei bizantine. Biserica nu păstrează obiecte de patrimoniu, ele fiind luate în timpul regimului comunist și duse la mănăstirea Vorona.

În anul 2012, a avut loc resfinţirea bisericii de către  P.S.Calinic Botoşăneanul cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ctitorirea sa. De asemenea a fost sfinţită casa socială, precum şi un monument închinat eroilor din această parohie căzuţi în cele două războaie mondiale”, se precizează pe site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

SURSA FOTO: Contul de Facebook Sorin-Marian Ginga