Prima pagină » Președintele Camerei de Comerț Botoșani: ”Pe orice șantier, o să vedem că muncitorii români sunt trecuți de 50 de ani în proporție de aproape 70%”
Administrație

Președintele Camerei de Comerț Botoșani: ”Pe orice șantier, o să vedem că muncitorii români sunt trecuți de 50 de ani în proporție de aproape 70%”

Omul de afaceri Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a județului Botoșani, a criticat măsurile fiscale adoptate de actuala Guvernare care au lovit în sectorul construcțiilor și IT.

Nu vreau să mai revin acum asupra tuturor măsurilor fiscale decise de guvern prin asumarea răspunderii. A fost oricum, în ansamblu, un pachet de norme scrise cumva din fuga calului de către niște surzi, care n-au ascultat absolut deloc vocile atâtor specialiști care au comentat măsurile adoptate. O să mă refer aici doar la prevederea care reduce acele facilități din construcții și IT. Astăzi, ca niciodată, în țara noastră, în România, sunt în piață cei mai mulți bani pentru a se reface infrastructura. Vorbim aici de autostrăzi, centrale electrotermice, rețele de apă și canalizare, drumuri, poduri, tot felul de clădiri de interes public, școli, spitale, grădinițe, creșe, stadioane ș.a.m.d. Avem atât de mulți bani la dispoziție, mai mulți ca niciodată și avem și atât de multe obiective de făcut în această țară (acestea au fost dintotdeauna, dar acum există și finanțare pentru ele)! Ceea ce nu avem într-o măsură suficientă și ce ne va afecta foarte tare în acest efort este forța de muncă! Astăzi vorbim foarte mult de digitalizare, de robotizare, de inteligență artificială, care, sigur, sunt extrem de importante. Numai că, din fericire sau din păcate, economia reală este ținută în spate tot de cei 3-4 milioane de muncitori care sunt pe șantiere, care sudează, care fixează țevi, care lucrează pe utilaje, care fac instalații, care fac conexiuni electrice, care parametrizează tot felul de aparate. Aceștia sunt cu toții muncitorii noștri, cei de care cred nu doar că nu avem destulă grijă, dar cred că nici măcar nu-i stimulăm cu nimic să continue să facă această muncă, a declarat Valeriu Iftime.

Preșeintele Camerei de Comerț Botoșani a precizat că ”pe orice șantier, o să vedem că muncitorii români sunt trecuți de 50 de ani în proporție de aproape 70%. Dacă nu reușim să-i plătim pe acești oameni motivant – iar asta înseamnă, în opinia mea, să ajungi la minimum 1.500 de euro în mână lunar – nu cred că ei vor prefera să rămână în România și nu cred că le vor spune și copiilor lor: ”Rămâneți în România, că e bine!”. Dimpotrivă, cu toții le vor spune: ”Plecați! Aici avem probleme! Găsiți-vă o situație mai bună!”. În niciun caz acești oameni insuficient motivați nu vor putea ajunge vreodată să-i spună unui prieten sau unei cunoștințe care lucrează în Italia sau în alt loc din lumea asta să se întoarcă în țară, chiar dacă, din păcate pentru majoritatea celor plecați, nici ei nu rămân cu mai mult de 1.000 de euro pe lună, oriunde ar munci în lumea asta”.

”Povestea este că noi nu spunem tranșant această realitate și nu îi ajutăm suficient pe oamenii aceștia, iar aici problema este tot de natură fiscală. Pur și simplu, ca patron, nu poți să crești peste noapte cheltuielile salariale! Dar nici tu, guvern, nu poți să dai peste noapte o ordonanță prin care niște facilități – care sunt cuprinse ca atare și în contractele aflate astăzi în derulare – să fie eliminate și să spui cu seninătate că, gata, de mâine plătește patronul. Nu pentru că patronii ar fi răi, dar nici ei nu au, așa cum spuneam, libertatea de a se juca în prețuri, în așa fel încât orice majorare fiscală, orice modificare apărută peste noapte, care duce la o creștere a costurilor, să poată fi suportată. Și mai este un aspect. Nevoia de a plăti angajații mai bine nu apare din pix, prin ordonanțe de guvern! Nevoia de a plăti mai bine apare în haina privatului atunci când unul începe să plătească mai bine și, ușor-ușor, se produce o „canibalizare” și o luptă între patroni, în care, dacă plătești mai bine, vor veni mai mulți muncitori la tine. Asta e piața liberă a muncii!

Dar pentru asta trebuie să pornești de undeva. Iar faptul că, până acum, în construcții se câștiga mai bine a fost exact acel impuls necesar pe care l-a dat guvernul în urmă cu mulți ani. Din păcate, astăzi această facilitate este anulată și cred că rezultatul, așa cum mulți specialiști spun, nu va fi deloc cel pe care îl așteaptă guvernanții, adică mai mulți bani la buget. Ba, dimpotrivă, vor fi mai puține lucrări executate, mai puține impozite plătite la buget și, poate cel mai grav, muncitori care se vor reorienta spre alte zări. Pentru că în momentul acesta, cu cele 15 procente pe care trebuie să le plătească în plus, fiecare patron, urmare a ordonanței cu pricina ca să păstreze salariile existente, nici nu poate să se mai gândească să majoreze salariile cu 10-15% pentru a face ca efectele inflației din România din acest moment, să nu se simtă direct în buzunarele angajaților de tot felul!”, a concluzionat Valeriu Iftime.