Prima pagină » VIDEO Filarmonica și Clayderman au dus Botoșani într-o altă dimensiune
Știri locale Visit Botoșani

VIDEO Filarmonica și Clayderman au dus Botoșani într-o altă dimensiune

La prețul cu care s-ar fi organizat un festival al verii sau al berii, Botoșani a ajuns pe o hartă cu totul și cu totul nouă printr-un nume colosal la nivel mondial: RICHARD CLAYDERMAN.

FIC (Festivalul Instituțiilor de Cultură) a fost în acest an la a doua ediție și numele cu care au fost atrași mii de botoșăneni și atenția întregii țări a fost, fără îndoială, Richard Clayderman. Un colos la nivel mondial, un nume care nu mai are niciun fel de prezentare, un brand care a pus Botoșani acolo unde nu am fi sperat niciodată.

Alături de Clayderman, pe scena din Centrul istoric al municipiului Botoșani, au mai urcat Baccara, Amadeus, Brio Sonores, Dimmas, Florin Estefan, totul fiind prezentat de celebrul Dan Negru.

În public au fost dansatori și animatori care au întregit un spectacol total de cea mai bună calitate, un show adevărat care dă alt vibe atât centrului vechi, cât și urbei la modul general.  

Botoșănenii care locuiesc în centrul vechi în zona monumentului s-au bucurat pentru al doilea an de un spectacol incredibil, unic în viață.

Au fost 1230 de locuri pe scaune, alte sute de botoșăneni au urmărit spectacolul lui Clayderman stând în picioare, iar după ce acesta și-a respectat numele și a susținut regalul său muzical, organizatorii au permis și restului publicului să se apropie de zona de scaune.

Filarmonica ”George Enescu”, condusă de marele Mirel Manea, Teatrul ”Mihai Eminescu”, Teatrul pentru copii și tineret ”Vasilache”, Primăria și Consiliul Local, prin primarul Cosmin Andrei, sunt organizatorii Festivalului Instituțiilor de Cultură.

Botoșănenii abia așteaptă 2024 pentru a treia ediție a FIC și pentru numele care va urca pe scena din Centrul vechi pentru a face Botoșani mare.

Deși vorbim despre un festival organizat de o filarmonică și două teatre, sub conducerea Primăriei, FIC a reușit să atragă atenția la nivel național prin nivelul impus și ar putea ca de la viitoarele ediții să fie accesibil doar cu bilete plătite, care să aducă și bani la nivel local. Mirel Manea a demonstrat că poate concepe un show pentru care ar fi dispuși mulți români să călătorească și să se cazeze în Botoșani pentru a asista la spectacol.

FIC, un eveniment devenit uriaș într-un oraș nepregătit pentru așa ceva

A doua ediție a FIC Botoșani l-a avut ca ”ancoră” pe uriașul artist Richard Clayderman, după ce la ediția de anul trecut vedeta a fost marele Eugen Doga.

În 2023, FIC a arătat că este un eveniment uriaș pentru un oraș ca Botoșani. Deși mustește de cultură, Botoșani nu a fost pregătit pentru un astfel de festival și nimeni, mai puțin organizatorii, nu a crezut că se poate face așa ceva în Botoșani.

În Botoșani cultura a însemnat până la FIC doar evenimente care se adresau unui număr limitat de persoane, uneori nici nivelul calitativ nu era extraordinar, dar cei care participau se simțeau importanți pentru că erau doar ei între ei de fiecare dată și asta dădea impresia că fac parte din elita locală.

Evenimentele culturale din Botoșani nu au depășit niciodată standardele învățate înainte de 1989 și deși cei implicați în cultura locală aveau acces la ce se întâmplă ”în afară” în toți acești ani, au preferat comoditatea evenimentelor minuscule, frumoase, dar fără impact major asupra comunității, nici la nivel cultural, nici economic.

Apoi, evenimentele de masă erau doar clasicele festivale ale verii și ale berii, cu tarabele cu mici și mult fum, cu artiști de duzină aduși per total la prețul cu care a fost adus Clayderman și ceilalți de la FIC. Festivalele verii și ale berii au fost apreciate pentru că înaintea lor nu a fost nimic, o beznă totală, iar acum FIC arată dimensiunea la care poate spera Botoșani.

Cu siguranță ați văzut sau chiar asistat la concertele celebrului Andre Rieu. Nu există public în picioare în fața scenei, nu există tarabe cu fum în jur, totul are o eleganță aparte pentru că acele concerte reprezintă un etalon în domeniu. FIC țintește la măreția concertelor brevetate de Andre Rieu și poate chiar acesta va fi, la un moment dat, chiar pe scena din Botoșani.

Centrul vechi este mic în comparație cu ce oferă, deși este abia la a doua ediție, FIC. Acest festival a impresionat toată țara prin numele aduse în acest an. Pe scena din Botoșani a cântat inclusiv managerul Operei Cluj, evenimentul a fost mediatizat de presa centrală, public amator din toată zona Moldovei și din multe alte părți din țară a vrut să participe.

De ce nu există în Botoșani, în tot județul, un loc pentru evenimente de acest fel, în care acustica să nu strice spectacolul? Pentru că până acum mental nu s-a depășit nivelul evenimentelor organizate în Casa Sindicatelor, pentru că până acum nu a fost nimeni care să vrea să iasă din zona de confort a funcției deținute și să își complice existența cu tot stresul unui eveniment în aer liber de asemenea dimensiuni, cu ștaif. Pentru că la nivel de lidership politic nu s-a depășit nivelul căminelor culturale din satele depopulate. Dacă liderii politici ar cere la nivel național ca timp de doi sau trei ani să nu mai fie finanțate lucrări la căminele culturale din mediul rural, iar fondurile să fie direcționate către un proiect al unei săli adevărate de evenimente, am avea și unde să organizăm un astfel de eveniment care ar atrage public din toată țara și bani din toată țara.

FIC este cireașa de pe tort, dar să nu uităm că de la un FIC la altul Filarmonica Botoșani, condusă de Mirel Manea, a devenit cea mai importantă instituție de cultură a județului, vinde bilete ca pâinea caldă, mai multe decât FC Botoșani, atrage public din toată regiunea și din restul țării și demonstrează că și cultura poate vinde, că Botoșani se poate ridica și economic prin cultură, doar că trebuie să existe o viziune, o strategie și cineva dispus să muncească în acest sens.

Mirel Manea are știința acestor evenimente care ne pot crește din toate punctele de vedere, iar primarul Cosmin Andrei pare să fie dispus să schimbe gândirea organizatorică la nivelul administrației locale și depășească limita impusă de festivalurile berii.

Bogdan CALINIUC