Prima pagină » A fost ctitorită între 1837 și 1840, după modelul Bisericii Sofia din Constantinopol, și va fi restaurată cu fonduri europene
Administrație Știri locale

A fost ctitorită între 1837 și 1840, după modelul Bisericii Sofia din Constantinopol, și va fi restaurată cu fonduri europene

Cel mai nordic oraș al României din actualele sale granițe are o comoară pe care vrea să o restaureze cu fonduri europene.

Alin Gîrbaci, primarul orașului Darabani, a anunțat că se lucrează la documentația tehnică a proiectului care va viza restaurarea Bisericii ”Sfântul Ierarh Nicolae”, o biserică despre care se spune că al său ctitor Theodor Balș a mers personal la Constantinopol pentru a obține autorizația să o construiască după modelulș Bisericii Sofia.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Darabani are o istorie de aproape două veacuri, 186 de ani. Construită între anii 1837 și 1840 din ordinul hatmanului Balș, pe o fundație din piatră de aproximativ 2 metri adâncime, biserica din centrul orașului nostru, alături de „Conacul Balș”, reprezintă singurele construcții ce au rezistat timpului și sunt recunoscute în Lista Monumentelor Istorice (LMI) la nivel național, de importanță deosebită.  Pe noua perioadă de finanțare europeană a Programului Operațional Regional ADR Nord Est, acest obiectiv remarcabil poate fi eligibil în vederea restaurării și conservării, a declarat primarul Alin Gîrbaci.

Acesta a precizat că a început toate demersurile necesare, scanare digitală, studiu istoric, audit energetic, DALI., pentru a putea fi pregătiți în vederea depunerii cererii de finanțare.

”Chiar dacă implică resurse umane și financiare deosebite în vederea pregătirii documentațiilor, fondurile europene rămân singura resursă consistentă pentru dezvoltarea comunității noastre!”, a concluzionat primarul orașului Darabani.

„Se spune că ar fi fost construită după modelul Bisericii «Sfânta Sofia» de la Constantinopol și că Balș ar fi mers în persoană la Patriarhia Constantinopolului să ia auto­rizație. Poate e un lucru îndrăz­neț, dar asta este consemnat și în monografiile vechi ale parohiei, iar modul în care arată cupola și turla pare să confirme aceste afirmații”, explică părintele Dumitru Avârvărei, citat de Ziarullumina.ro.