Prima pagină » În autobuzele Eltrans se vor asculta poezii pentru a marca Ziua Mondială a Poeziei
Știri locale

În autobuzele Eltrans se vor asculta poezii pentru a marca Ziua Mondială a Poeziei

”Botoșani, oraș cultural” pare să fie un brand la care se lucrează din ce mai mult de către autoritățile locale. Ziua Mondială a Poeziei va fi marcată la Botoșani prin multe evenimente, multe dintre ele cu impact direct asupra populației.

Pentru ca și în agitația zilnică a celor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun să fie marcată Zia Mondială a Poeziei, compania de transport Eltrans a decis să ia parte la seria de evenimente de astăzi.



Eltrans sarbatoreste „Ziua Mondiala a Poeziei” . Cu sprijinul Centrului National de Studii „Mihai Eminescu”, vom difuza în flota proprie de autobuze poezii în format audio, a declarat Andrei Turcoman, directorul Eltrans SA Botoșani.

Astfel, pe parcursul zilei de astăzi călătoriile cu autobuzele Eltrans vor fi acompaniate de poezii, cele mai multe scrise de geniul care s-a născut în această urbe, Mihai Eminescu.

Autobuzele Eltrans sunt folosite și în campania de conștientizare a importanței donării de sânge în Botoșani.  

Memorialul Ipotești duce poezia și pe Pietonalul Unirea

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, Memorialul Ipotești, în parteneriat cu actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani – Dana Bucătaru, Cezar Amitroaie, Răzvan Amitroaie –, cu susținerea S.C. ELTRANS S.A. Botoşani și Hotel „Maria”, va aduce poezia în mijloacele de transport și în stradă.

Călătorii și pietonii vor avea ocazia, pe 21 martie, să asculte, în transportul local și în zona Pietonalului Unirea, poezie recitată de actorii botoșăneni. Recitalul cuprinde poezia română și universală, selecția aparținându-le actorilor.

În localurile din Botoșani, în spațiile publice, pe băncile parcului Eminescu, în Mall și în alte locuri, botoșănenii vor descoperi și vor putea citi texte tipărite.

În aceeași zi, Memorialul va lansa aplicația „Poeți contemporani cu Eminescu”. Având la bază expoziția cu același titlu, aplicația conține 68 de medalioane cu poeți și poete – de la Gheorghe Asachi (1788-1869) la Iulia Hasdeu (1869-1888) – care au scris în limba română în Moldova, Muntenia și Transilvania, în anii ′60-′80 ai secolului al XIX-lea, perioadă în care Mihai Eminescu fie își publica primele texte, fie era deja poet consacrat. Fiecare medalion are trei componente: un citat despre poetul prezentat (semnat fie de Eminescu, fie de un alt scriitor din epocă sau de un istoric literar din secolul al XX-lea); informații biobibliografice; o poezie (sau un fragment dintr-un poem mai amplu). Astfel, se încearcă o prezentare a reliefului poeziei române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și, totodată, o reconstituire a contextului literar în care a trăit și și-a scris opera Mihai Eminescu.