Prima pagină » Miliardarii americani care au fondat imperiul Marvel au origini din Botoșani și Huși
Știri locale

Miliardarii americani care au fondat imperiul Marvel au origini din Botoșani și Huși

Fie că au fost români, evrei sau armeni, Botoșaniul a dat nume grele în multe domenii în istoria sa, iar unele dintre acestea domină de la domenii din cultură până la industrii întregi. Doi dintre oamenii care au avut un impact uriaș asupra întregi lumi și au lăsat o moștenire care dăinuie la cele mai înalte nivele și în ziua de astăzi își a originile în Moldova, mai precis în Botoșani și Huși.

Nu știu câți români știu cine sunt frații Stan Lee și Larry Lieber, dar cu siguranță au auzit de imperiul Marvel, de filmele și benzile cu supereroi Marvel, de Spider Man, Iron Man, Hulk, Captain America.

Potrivit documentației făcute de botoșăneanul Simon Marcu, membru al Comunității Evreiești, părinții celebrilor Stan Lee și Larry Lieber au fost Celia Solomon și Iancu Lieber.

”În decembrie 2022 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Stan Lee Lieber. Pentru continuarea cercetărilor, am luat legătura cu Abraham Josephine Riesman din Rhode Island, autorul unui volum dedicat personalității lui Stan Lee Lieber, „True Believer: The Rise and Fall of Stan Lee”. Americanii Stan Lee, născut Stanley Martin Lieber la 28 decembrie 1922, decedat la 12 noiembrie 2018 (95 de ani), New York City, SUA, editor și impresar, respectiv, fratele său, Larry Lieber / Lawrence D. Lieber, artist și scriitor, născut la 26 octombrie 1931, co-creatori ai supereroilor benzilor desenate Comics Marvel, s-au născut în familia Celiei (născută Solomon) și a lui Jack (fost Iancu) Lieber, evrei imigranți în SUA”, a transmis, pentru BanulBotosanean.ro, Simon Marcu.

Acesta a precizat că mama fondatorilor Marvel a plecat peste ocean în anul 1901 de la Huși, iar tatăl, Iancu Lieber, un șelar de 20 de ani din Botoșani, a plecat în 1905 din Botoșani și așa s-au cunoscut la New York într-o zonă de locuințe denumită sugestiv „Mica Românie”

”După cum se poate vedea, pe cererea de obținere a cetățeniei americane, cerere din 21 septembrie 1918, Iancu Lieber / Jack Aron Lieber (noul nume al lui Iancu, englezificat), pe atunci în etate de 33 de ani, declară ca localitate de origine Botoșani, România. Conform unor informații de presă, certificatul de naștere de la Arhivele Naționale ar fi fost datat 15 august 1885, iar tatăl celor doi frați cu o inspirație de geniu s-a născut într-o perioadă în care evreii rezidenți erau cam jumătate din populația orașului Botoșani. Am luat de bună data de 15 august 1885, și, pentru confirmarea/infirmarea datei de naștere a acestuia, am aruncat o privire peste colecția de stare civilă a anului respectiv, unde religionarii israeliți erau majoritari. Nimic, deocamdată! Am tot găsit, ba un Iancu sin Leider născut pe 8 iulie pe 1885, fiul lui Leider sin Iosub, de profesie curelar, și al Freidei, ba un altul, Jacob sin Rivin, la 11 august 1885, fiul lui Rivin sin Froim, de profesie tejghetar, și al Surei, dar, pare-se, nu era ceea ce căutam… Mai mult de atât, cireașa de pe tort, ca în „Două loturi” a lui Caragiale, la data de 8 iulie 1866, l-am găsit pe un Simon sin Iancu, în timp ce noi căutam un Iancu sin Simon… Cu ceva șansă, ca mai întotdeauna, până la urmă sper că vom reuși să dezlegăm enigma, ne vom continua periplul cercetării începute până la găsirea documentelor de familie și a mormântului… Pe un alt site, geni.com, găsim sugerată pentru Jack Urn (Aron) Lieber, tatăl, ziua de 15 septembrie 1886, iar părinții acestuia sunt numiți Simon Lieber/Liber, respectiv Minnie (Mantza?) Lieber (Leibovici). Pe piatra de mormânt din America, probabil un cenotaf, la Jacob Lieber apare 1887 ca an al nașterii!”, a mai adăugat Simon Marcu.

Marvel a fost cumpărat în 2009 de Walt Disney Company cu prețul de criză de ”doar” 4,2 miliarde dolari americani. Spre comparație, România a vândut aproape 62% din Banca Comercială Română cu 3,7 miliarde euro cu câțiva ani înaintea crizei financiare din 2008-2009.

Simon Marcu este director al Centrului Județean de Voluntariat Botoșani și un promotor al obiectivelor turistice din județul Botoșani.

SURSA FOTO: Simon Marcu