Prima pagină » 174 de copii din Cristești au primit ghiozdanele cu kit-uri educaționale prin ”Start în educație – Împreună din prima zi de grădi”
Știri locale

174 de copii din Cristești au primit ghiozdanele cu kit-uri educaționale prin ”Start în educație – Împreună din prima zi de grădi”



Proiectul „Start în educație – Împreună din prima zi de grădi”, la Cristești! Educația începe de la grădiniță, când are loc primul contact cu un cadru didactic și copilul începe îndelungatul proces de dezvoltare, care se întinde de-a lungul anilor de școală și ulterior, pe tot parcursul vieții.

Tocmai pentru că această etapă este extrem de importantă, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cristești , prof. Bogdan Ciobanu, împreună cu inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, prof. Bogdan Suruciuc și inspectorul Ana Agavriloae, au participa la un workshop inițiat de Fundația OMW Petrom și Fundația World Vision România, care au lansat proiectul „Start în educație – Împreună din prima zi de grădi”.

Au fost discuții interactive cu privire la importanța educației timpurii dar și dezbateri despre nevoile comunităților locale din România, pentru o educație preșcolară de calitate. De asemenea, discuțiile au fost aplicate și pe importanța legăturii dintre educatori – copii – părinți, una esențială în dezvoltarea celor mici.

Trei din 10 grădinițe din România au nevoie de dotări și este importantă și latura profesionalizării educatorilor din sistem, prin cursuri de perfecționare, efectuate la anumite intervale de timp.

Botoșaniul a câștigat din acest proiect, prin faptul că, 3.000 de copii din 35 de unități de învățământ ale județului, vor beneficia de un ghiozdan cu rechizite, cu titlu gratuit. Și, da, vorbim de copii din zone defavorizate. Printre cele 35 de unități de învățământ se numără și Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Cristești, astfel că un număr de 174 de copii preșcolari au primit ghiozdanele cu kit-uri educaționale, iar în plus vor fi organizate ateliere de educație parentală.

O parte dintre părinții copiilor preșcolari din comuna Cristești au primit ghiozdanele la întâlnirea ce a avut loc la Centrul Cultural ”Theodor Kristesku”, acolo unde reprezentanții World Vision Romania, inspectorul general al ISJ Botoșani, Bogdan Suruciuc, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cristești, Bogdan Ciobanu, primarul comunei Cristești, Ionel Lucian Borfotină și viceprimarul Liviu Stănuc au discutat despre importanța relației dintre părinți, copii, școală și adminstrația publică locală.

”Este foarte important ceea ce faceți dumneavoastră acasă. Știți că temelia unei case este cea mai importantă. Sunt unii care spun că vi l-am dat la școală. Noi încercăm să pregătim copiii pentru viața și să le oferim acele informații care să-i ajute în parcurgerea tuturor etapelor, dar ceea ce faceți dumneavoastră acasă este cel mai important. Educația este esențială într-o societate. Vă rog să fiți alături de noi să facem acest parteneriat între școală, administrație, pentru că-l avem aici pe domnul primar și domnul viceprimar, și părinți”, a declarat inspectorul general Bogdan Suruciuc.

Primăria comunei Cristești a fost  partener al acestui proiect, alături de Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești.

”Cum a spus și domnul inspector general, educația este cea mai importantă. De asta am pus mare preț pe educație. Sunt și eu profesor și când am ajuns primar elevii învățau în condiții precare, în frig și cu fum în clase. Am inițiat proiecte pentru a renova toate școlile, am înființat o grădiniță nouă în satul Cristești și am construit o școală de la zero la Oneagă, tocmai pentru ca cei mici să aibă condiții bune pentru a învăța”, a spus Lucian Borfotină, primarul comunei Cristești.