Prima pagină » CJ așteaptă actele de la MAI pentru bijuteria de casă a ofițerului botoșănean care l-a făcut domnitor pe Cuza. Va fi o secție a Muzeului Județean
Administrație Știri locale

CJ așteaptă actele de la MAI pentru bijuteria de casă a ofițerului botoșănean care l-a făcut domnitor pe Cuza. Va fi o secție a Muzeului Județean



Consiliul Județean Botoșani așteaptă de mai bine de un an de zile actele de la Ministerul Afacerilor Interne pentru a prelua integral Casa Nicolae Pisoski, a ofițerului care l-a făcut domnitor pe Cuza și a forțat astfel Unirea Principatelor, și pentru a depune un proiect pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării.

Casa Pisoski este pe lista monumentelor istorice și este o adevărată bijuterie arhitecturală.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a declarat că este nevoie ca Ministerul Internelor să urgenteze finalizarea documentelor de intabulare pentru ca CJ să se încadreze în timp să depună proiectul.

”Mai mult de jumătate din clădire aparține Ministerului Internelor și restul aparține Consiliului Județean. Noi la Botoșani am făcut tot ce ținea de noi pentru a avea actele la zi, dar de mai bine de un an așteptăm ca ministerul să finalizeze procedurile cu intabulările și apoi să ne prea clădirea pentru a fi proprietari și pentru a putea depune un proiect pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării. Singura oportunitate este prin Programul Operațional Regional, dar avem nevoie ca ministerul să urgenteze finalizarea documentațiilor ce ține de el și să ne predea clădirea pentru a avea timpul necesar să întocmim documentația obligatorie pentru proiectul cu fonduri europene pentru a reda strălucirea acestei clădiri cu o încărcătură istorică națională”, a declarat Doina Federovici.

Președintele CJ susține că după modernizare, Casa Pisoski va deveni secție a Muzeului Județean de Istorie și va fi o clădire emblematică a municipiului Botoșani.

Tânărul licean Codrin Manea a făcut o schiță a ceea ce ar trebuie să fie Casa Pisoski și a montat-o, printr-un proiect al Primăriei Botoșani, chiar în față acestui monument istoric.   

Pisoski și gestul său URIAȘ pentru România

Botoșăneanul Nicolae Pisoski a rămas în istorie pentru implicarea în alegerea lui Alexandru Ioan Cuza și înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

”Dacă nu-l alegeți Domn vă tai pe toți aici”, ar fi spus botoșăneanul Nicolae Pisoski în momentul istoric în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Principatelor.

Nicolae Pisoski s-a născut în 1810 în Botoșani, Moldova, și a murit în 1888 în Botoșani, România. A fost ofițer și boier, unionist și a făcut toate demersurile pentru ca politicienii vremii, dar și liderii Bisericii, să aprobe unirea Moldovei cu Țara Românească cu capitala la București și domnitor din Moldova.