Prima pagină » Senatorul Dorinel Cosma a participat la întrunire a Grupului de prietenei România – Lituania
Politică

Senatorul Dorinel Cosma a participat la întrunire a Grupului de prietenei România – Lituania

Comunicat de presă Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani: În calitatea mea de membru al grupului de prietenei Lituaniano-Român, am primit, marți, 3 mai 2022 vizita delegației Grupului pentru relații interparlametare cu România din Republica Lituania.

În cadrul întrevederii s-au abordat subiecte și teme legate de contextul grav de securitate de la granița României și pe agenda internațională, nevoia de a securiza întreg Flancul Estic prin întărirea prezenței aliate în România și Lituania, de la Marea Baltică la Marea Neagră, două regiuni expuse amenițărilor militare ale Rusie după invadarea Ucrainei, declarație comună de condamnare invaziei rusești. Necesitatea de a găsi surse alternative de energie prin dezvoltarea de proiecte şi împărţire a resurselor, în vederea contracarării dominaţiei Rusiei pe piaţa gazelor şi a reduce dependenţa statelor din Europa de Este de livrările ruseşti, în contextul în care Gazprom a oprit complet livrarea de către Bulgaria și Polonia, țări calificate drept „neprietenoase” de către Kremlin. Nu în ultimul rând, am punctat amplificarea relațiilor comerciale bilaterale, precum și intesificarea cooperării în domeniul politic, economic, cultural, educațioanal, energitic, uman, etc.

La finalul discuțiilor, am subliniat importanța cooperării la nivel parlamentar, de a favoriza coordonare mai aprofundată a pozițiilor în cadrul UE, dezvoltarea cooperării ca membri NATO și identificarea de oportunități de colaborare în cadrul altor organizații și foruri internaționale și regionale.

Senator Dorinel Cosma, AUR Botoșani