Prima pagină » 1,5 miliarde de euro pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigații. Energia folosită de fermieri pentru irigat, subvenționată cu 50%
Administrație Agricultură Știri locale

1,5 miliarde de euro pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigații. Energia folosită de fermieri pentru irigat, subvenționată cu 50%



 

Senatorul Lucian Trufin, din Comisia pentru Agricultură a Senatului, a declarat că inițiativa legislativă pentru Legea Irigațiilor a fost adoptată și va aduce sume consistente pentru acest sector atât de important pentru AGRICULTURĂ.

 

”Inițiativa urmărește susținerea fermierilor prin oferirea unor facilități pentru irigații, acest act normativ adoptat în Comisia de agricultură de la nivelul Camerei Deputaților a fost puternic susținut de Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu. Noua lege oferă totodată și cadrul legal pentru ca Guvernul să continue programul de investiții în sistemul național de irigații susținând astfel decizia acestuia de a aloca până în 2027 suma de 1,5 miliarde de euro pentru a fi continua lucrările de reabilitare a sistemului național de irigații”, a declarat senatorul Lucian Trufin.



 

 

 

Cele mai importante modificări vor veni cu siguranță în sprijinul producției românești pentru că acestea punctează următoarele aspecte:

Pe lângă faptul că Guvernul a luat decizia să sprijine fermierii prin alocarea până în 2027 a sumei de 1,5 miliarde de euro pentru a fi continua lucrările de reabilitare a sistemului național de irigații o altă inițiativă legislativă creează un cadru mult mai bun pentru utilizarea apei în acest sector.

De subvenția pentru energia folosită la irigat, în cuantum de 50% din valoarea facturilor, vor beneficia și micii fermieri, cei care folosesc rețele locale de irigat.

Obținerea autorizației de construcție a fost simplificată prin permiterea titularilor autorizațiilor care vor publica o notificare privind intenția de a executa lucrările la sediul primăriei pe raza căreia se află terenurile iar notificarea va deveni după 10 zile calendaristice titlul pentru emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire

Toți fermierii se pot încadra la accesarea fondurilor europene pentru sisteme de irigații, și nu doar organizațiile de udători, iar singura condiție impusă agricultorilor este ca sistemele pe care le folosesc să fie autorizate de ANIF și să doteze sistemul de irigații local cu mijloace de măsurare a consumului de apă și energie electrică pentru irigații.