Prima pagină » VIDEO Flutur despre Andrei: ”Ce se întâmplă în Botoșani este o crimă… minciună și prostie… Costă mai mult scoaterea dalelor de tramvai decât cofinanțarea pentru proiectul european”
Administrație Știri locale

VIDEO Flutur despre Andrei: ”Ce se întâmplă în Botoșani este o crimă… minciună și prostie… Costă mai mult scoaterea dalelor de tramvai decât cofinanțarea pentru proiectul european”

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani




Fostul primar Cătălin Flutur l-a desființat pe actualul primar Cosmin Andrei în emisiunea Dialog Deschis, la Tele M, și i-a adus acuzații grave pentru că renunță la câteva zeci de milioane de euro din fonduri europene pentru proiectul de modernizare a transportului cu tramvaie.

Flutur susține că în momentul de față primarul Cosmin Andrei renunță la un proiect de 80 milioane euro pentru Botoșani și lasă sistemul public de transport în aer, fără nicio perspectivă.

Finanțarea pentru proiectul de modernizare a transportului cu tramvaie a fost obținută în timpul mandatului de primar al lui Cătălin Flutur din perioada 2016-2020, iar proiectul a fost votat în unanimitate de Consiliul Local Botoșani, inclusiv de actualul primar Cosmin Andrei când era consilier local.

 



În momentul în care abandonăm proiectul, dăm banii înapoi. Este o tragedie. Vine cineva și îți pune 80 de milioane de euro în mână și îți spune fă proiectul ăla. Ce constatăm în timp? Că ne-ar mai trebui 10 milioane de euro. Trebuia să facem un împrumut. Acel bau-bau că în decembrie 2023, dacă nu s-a terminat lucrarea, dăm banii înapoi. Este o minciună și o prostie. Sunt foarte multe orașe care au ales să meargă înainte și să cheltuiască banii europeni. Am constatat din experiență că aceste proiecte mari se fazează, putem intra cu acest proiect pe exercițiul financiar viitor. În momentul ăsta am rămas în aer, nu mai avem nimic. Aceste autobuze sunt o situație de avarie, sunt luate în leasing operațional și trebuiau să funcționeze pe perioada cât implementam proiectul. Nu mai pot să tac pentru că ceea ce se întâmplă în Botoșani este o crimă”, a acuzat fostul primar Cătălin Flutur.

Fostul edil-șef susține că scoaterea dalelor de tramvai, înlocuirea cu asfalt, dezafectarea rețelei electrice de alimentare a tramvaielor vor genera costuri mai mari decât contribuția Primăriei Botoșani la cofinanțarea proiectului cu fonduri europene pentru schimbarea liniilor de tramvai și achiziția a 9 tramvaie noi.

“A scoate liniile de tramvai, a desființa stațiile și a reface carosabilul, costă mai mult decât cele 60 de milioane de lei invocate că nu le avem și că din cauza asta nu facem proiectul. Facem un drum care costă mai mult decât cofinanțarea proiectului dar rămânem fără mijloc de transport”, a mai spus fostul primar Cătălin Flutur.

Potrivit acestuia, Cosmin Andrei se folosește greșit de oportunitatea apărută prin PNRR pentru achiziția de autobuze electrice și înlocuirea tramvaielor cu acestea. Flutur spune că trebuia modernizat sistemul de transport cu tramvaie și prin PNRR puteau fi achiziționate autobuze electrice care să fi completat sistemul de transport cu tramvaie și să fi avut integral, pe toate traseele de transport public, doar mijloace electrice.