Prima pagină » VIDEO Botoșănenii au donat și au mers să îi protejeze pe ucrainenii care fug de bombele lui Putin. Grup Civic și oamenii de afaceri au mers cu cantități mari de ajutoare
Știri locale

VIDEO Botoșănenii au donat și au mers să îi protejeze pe ucrainenii care fug de bombele lui Putin. Grup Civic și oamenii de afaceri au mers cu cantități mari de ajutoare



 


Ne este greu și nouă, dar altora le este și mai greu iar inima creștină a românilor se vede în acțiunile de protejare a ucrainenilor nevinovați care fug din calea bombelor trimise de Rusia lui Putin.

Ne denigrăm singuri în țară și peste hotare, dar vedem că în momentele grele, tocmai când iese la iveală calitatea umană, românii ajută, se implică, apără.

Botoșănenii au donat bani, alimente și haine, medicamente, cartele telefonice, și-au oferit casele pentru a găzdui ucrainenii nevinovați care și-au părăsit casele, și-au văzut familiile dezbinate de criza psihopatică a lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, care a ordonat bombardarea Ucrainei, atacarea și cucerirea statului ortodox cu care nu a avut niciodată nimic de împărțit.



 

 

Asociația Grup Civic, voluntarii conduși de familia Dumitru și Carmen Solomonescu, oameni de afaceri și botoșăneni simpli au mers în ultimele zile la Vama Siret pentru a oferi ajutor, sprijin ucrainenilor care au fugit din fața bombelor și a nebuniei lui Putin.

Sâmbătă după-amiază, voluntarii botoșăneni conduși de Daniel Câșlariu în Grup Civic Botoșani și mulți alți botoșăneni care au mers cu mașinile încărcate cu ajutoare, au ajuns la Siret.

”Voluntarii mei, ne organizăm! Am adus pungile aici, de acum trebuie să le luăm și să îi așteptăm pe refugiați și să le oferim lor. Va veni și apa, mai avem treabă”, le-a transmis Câșlariu botoșănenilor care au mers acolo să ajute.

La Siret erau mai mulți voluntari, mai multe ajutoare decât numărul ucrainenilor care reușeau să tracă granița și să se salveze în România.

Foarte mulți botoșăneni și foarte mulți români au mers la Siret pentru a oferi cazare gratuită.



”Respect pentru tot ce am văzut aici. Vă mulțumim!”, a spus un ucrainean.

Un român pensionar a oferit o bancnotă de 10 lei unui copil al unei familii de ucraineni. Nu avea mai mult, dar a ajutat cu ce a putut! Poate erau ultimii lui bani.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, mergea singur, neînsoțit oficial, printre refugiați, printre voluntari, printre jandarmi și pompieri.

În vama Siret sunt foarte multe asociații și ONG-uri, preoți, oameni simpli veniți din toată țara să ofere ajutoare.

Reacțiile ucrainenilor sunt diferite în momentul în care intră în România și dau de valul de omenie cu care sunt primiți. Unii plâng, mai ales cu gândul la cei rămași la ceea ce până acum a fost acasă, alții zâmbesc, unii primesc ajutoarele oferite, alții le refuză din diferite motive. O mulțime de emoții, o mulțime de trăiri, o incertitudine totală și o teamă că situația ar putea fi și mai rea, dar și speranța găsită în România, poate țara pe care au desconsiderat-o până acum, faptul că sunt tratați cu respect și că românii se oferă să îi salveze din fața bombelor lui Putin. Doar în pielea lor să nu fii!

IMPORTANT Pe internet circulă cereri pentru ca ajutoare să fie oferite și ucrainenilor care se salvează intrând în România prin vămile cu Republica Moldova, Stânca și Rădăuți Prut.