Prima pagină » Cu 123 de primari și doi președinți de CJ în spate, Trufin: ”Moldova nu stă cu mâna întinsă, vrea un tratament corect din punct de vedere investițional”
Administrație Economic Știri locale

Cu 123 de primari și doi președinți de CJ în spate, Trufin: ”Moldova nu stă cu mâna întinsă, vrea un tratament corect din punct de vedere investițional”

 

 

Un senator botoșănean a cerut în numele a 123 de primari, doi președinți de Consilii Județene și sute de mii de români CORECTITUDINE la București când se împart fondurile pentru investiții.

Deși face parte dintr-un partid politic, deși primarii în numele cărora a vorbit sunt afiliați politic, sentorul botoșănean a făcut apelul pentru liderii politici naționale în numele românilor din județele Suceava, Iași și Botoșani.

Deși există o Lege prin care județele Botoșani, Iași și Suceava trebuie să primească fonduri europene separat de restul țării pentru a recupera decalajele de dezvoltare, autoritățile centrale nu respectă actul normativ adoptat și îi dezavantajează pe românii din această regiune a țării uitată de investițiile importante în ultimii 30 de ani.

”Moldova nu mai așteaptă, a fost mințită, dusă cu zăhărelul, i-au fost promise multe, dar concret investițiile sustenabile și durabile aproape că au lipsit cu desăvârșire. Guvernul, în acest an de gație, a reușit să convingă și să obțină de la Comisia Europeană statutul de ITI pentru teritoriul acoperit de 125 de UAT-uri din județele Suceava, Iași și Botoșani. Se va realiza o reparație istorică reducând decalajele de dezvoltare între regiunea noastră și celelalte regiuni ale țării și UE. Moldova nu stă cu mâna întinsă, ci dorește să primească un tratament corect din punct de vedere investițional pentru că mereu a fost lăsată cu ochii în soare când a fost vorba despre investiții și dezvoltare”, a declarat Lucian Trufin de la tribuna Senatului României.

 

Acesta a inițiat crearea asociației de dezvoltare intercomunitară Investiții Teritoriale Integrate ”Țara de Sus”, în care sunt 123 de primării de comune, orașe și municipii și Consiliile Județene Botoșani și Suceava.

 

Lucian Trufin a readus aminte parlamentarilor că prin Legea 176 din 2020, respectiv articolul 7, Parlamentul a aprobat pentru regiunea de nord-est a României penru perioada de programare 2021-2027, ca program național pilot de descentralizează, ADR Nord-Est și ITI Țara de SUS ca organisme de dezvoltare a investițiilor teritoriale integrate. Potrivit acestei Legi, ar fi trebuit ca în 30 de zile calendaristice Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Agriculturii și Ministerului Dezvoltării să demareze demersurile legale necesare includerii zonelor ca teritorii unde se aplică ITI cu finanțare din fonduri europene.

Au trecut 3 ani de la înființarea ITI, inițial de către 12 unități administrativ-teritoriale dar la care au aderat în total 125 UAT-uri care au nevoie de finanțare europeană suplimentară pentru investiții.

 

”Printr-un efort conjugat, membrii fondatori au alocat sumele pentru strategia de dezvoltare ITI Țara de Sus, au depus-o la MIPE și este pe masa Comisiei Europene. MIPE a făcut simulare pentru finanțarea ITI și bugetul de dezvoltare ar trebui să fie din fonduri prin Programul Operațional Regional, Programul de Sănătate, Programul de Incluziune și Demnitate Sociale, dar dar cele mai consistente fonduri le așteptăm de la Programul Național Strategic pentru Dezvoltare Rurală, ținând cont de specificul preponderent al zonei. Reprezentanții MIPE au prezentat o formă finală a acorduluii de parteneriat, MIPE a accentuat implementarea ITI pentru teritoriul asociației noastre. Proiectul ITI Țara de Sus trebuie susținut pentru implementare”, a completat senatorul botoșănean, fost primar al comunei Vlăsinești.