Prima pagină » Urmează: PNL își schimbă propriul prefect. Viceprimarul Toma debarcat pentru susținerea Adei Macovei la ISJ. Dulgheru poate reveni la RAR
Politică

Urmează: PNL își schimbă propriul prefect. Viceprimarul Toma debarcat pentru susținerea Adei Macovei la ISJ. Dulgheru poate reveni la RAR



sursa foto: argesulonline.ro

2022 începe în forță din punct de vedere politic. PNL și PSD se instalează ”profund” și în administrația locală a județului Botoșani, oferind inclusiv șanse pentru tranșarea unor răfuieli interne din partide.

Potrivit declarațiilor unor oameni politici din arcul guvernamental, urmează ca PNL să își schimbe propriul prefect, Dan Nechifor urmând să fie înlocuit de tânărul om de afaceri Sorin Cornilă. Nechifor a ”îndrăznit” să candideze la funcția de președinte al PNL Botoșani împotriva lui Costel Șoptică și a spus că partidul are nevoie de schimbare, de reforme, de suflu nou. Urmează să ”plătească” în următoarea perioadă cu funcția de prefect. Schimbarea s-ar putea produce săptămâna viitoare, dacă Șoptică reușește să îl convingă pe Florin Cîțu, președintele PNL, de importanța votului dat în Biroul Politic Județean al PNL Botoșani pentru susținerea lui Sorin Cornilă la funcția politică de prefect.

 


De cealaltă parte, Nechifor pare să fi pierdut susținerea de care a beneficiat din partea lui Gheorghe Flutur de la Suceava, dar, potrivit surselor politice, mizează în continuare pe apropierea de europarlamentarul Rareș Bogdan și chiar Florin Cîțu. Cel mai probabil, săptămâna viitoare sau în cel mult două săptămâni noul prefect al județului va fi tânărul Sorin Cornilă, având susținerea politică obținută prin votul liderilor PNL Botoșani. 

 

A doua mutare politică a începutului de an, care are la bază alianța dintre PSD și PNL la nivel central, este cea a schimbării viceprimarului Liviu Toma, de la Pro România.

Potrivit surselor politice, Toma ar urma să fie schimbat cu un consilier local PSD cu susținerea PNL, iar social-democrații ar urma să dețină și ambele funcții de viceprimar al municipiului reședință de județ. Sursele citate susțin că PNL va vota noul viceprimar al PSD pentru a putea păstra funcția de inspector școlar general deținută de Ada Macovei.

Aceleași surse afirmă că liderii PSD și-au dorit pentru un social-democrat șefia Inspectoratului Școlar Județean, doar că Ada Macovei beneficiază de susținerea totală a lui Costel Șoptică și din acest motiv PNL va vota și al doilea viceprimar PSD la municipiul Botoșani, predând cu totul social-democraților conducerea municipiului.

 


 

Apoi, PSD vrea să îl readucă pe Remus Dulgheru la conducerea Registrului Auto Român, funcție ocupată acum de liberalul Cătălin Boboc. Dacă negocierile politice pentru RAR vor fuce la schimbarea lui Boboc, acesta intră ”în cărți” pentru a conduce viitorul cabinet al prefectului județului Botoșani, funcție pentru care în PNL mai sunt nominalizați Aneta Gireadă, cea care acum este subprefect și care a fost două mandate primar al comunei Mihai Eminescu, dar și fostul prefect Cristian Roman, cel care este actualul șef al Cancelariei Prefectului.

Sursele politice susțin că ciudățenia ultimelor negocieri o reprezintă posibila susținere pentru funcția de secretat general al Instituției Prefectului Județului Botoșani din partea PNL a Mihaelei Otiliei Aroșoaie, care nu a avut până acum vreo apropiere de tabăra liberală.

Cele două funcții de subprefect vor reveni PSD Botoșani, avocatul Elena Paula Berențan și expertul în administrație locală Tiberiu Manolache, din Dorohoi.

Potrivit acelorași surse, PSD bate din picior și vrea șefia Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor, deținută de liberalul Mihai Țurcanu.

Contactat, deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, s-a rezumat la a spune că nu comentează scenarii politice.