Prima pagină » VIDEO Senator Dorinel Cosma, AUR, a propus majorarea alocației de la 1 martie: ”Lipsa unor măsuri de susținere financiară a copiilor ar duce la falimentul unei întregi națiuni”
Administrație Politică Știri locale

VIDEO Senator Dorinel Cosma, AUR, a propus majorarea alocației de la 1 martie: ”Lipsa unor măsuri de susținere financiară a copiilor ar duce la falimentul unei întregi națiuni”



Am susținut în plenul reunit al celor două Camere în care am dezbătut proiectul Bugetului pentru 2022, mai multe propuneri de amendamente.

Unul dintre amendamente, pe care l-am citit la tribuna, prevedea suplimentarea cu suma de 2.130.582 de mii lei pentru majorarea alocației de stat pentru copii, începând cu data de 1 martie 2022.

De ce Guvernul tot amână de doi ani dublarea alocației pentru copii? Dacă acesta este o inițiativă bun ce ar putea îndrepta apocalipsa demografică a României?

Statisticile sunt sumbre, demografic suntem în dezastru, sporul natural este negativ: numărul persoanelor decedate depășind numărul născuților-vii cu 120.273 persoane.

 

Fenomenul îmbătrânirii demografice continuă să se accentueze, ridicându-se la 123,9 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani, iar populația vârstnică de 65 de ani și peste și populația tânără între 0-14 ajungând la 715 mii persoane ( 3707 mii față de 2992 mii persoane), date din 2020. România continuă să fie prima țară din Europa la numărul de emigrări a populației tineri, apte de muncă, peste 200.000 de români migrează anual în străinătate. În aceste numere se află mulți copii între 0-15 ani, care emigrează împreună cu părinții pentru un trai mai bun.

Pe termen mediu și lung nu efecte doar asupra sistemului de pensii, ci asupra pieței de muncă și deja vedem cu toți o criză a forțe de muncă. Jumătate din întreaga populației a copiilor din România e în risc de sărăcie și excluzie socială, 20% dintre aceștia sunt în risc de abandon școlar din cauza problemelor financiare. Copiii sunt viitorul țării noastre, este un efort bugetar majorarea alocațiilor la 300 de lei pentru cei cu vârsta între 2 și 18 ani, 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani ( până la 3 ani pentru copiii cu dizabilități)? Acesta a fost și propunerea mea de amendament, să încurajez natalitatea și ai ajuta pe cei mai nefericiți dintre copiii să aibă o copilărie frumoasă și să o șansă la o educație.

Pe parcursul a 2 ani, guvernele care s-au succedat au aruncat, în scârbă, fărâme de măsuri luate pe genunchi, de ochii lumii sau și-au adus aminte de criza demografică doar în campanie. Lipsa unor măsuri de susținere financiară a copiilor pe termen mediu și lung, ar avea repercusiuni fatale și ar duce la falimentul unei întregi națiuni: îmbătrânirea populației, depopulare, scăderea drastică a forței de muncă și degradarea calității acesteia. Impactul bugetar de 6 miliarde de lei, prin dublarea alocațiilor nu e este un efort, ci o necesitate strategică din punct de vedere a securității individului și a securității naționale, în consecință, am putem fi pe viitor vulnerabil la amenințările și riscurile ce vin din sfera socială și economică.

Îmi pare rău că actuala coaliție de guvernare nu își dau seama că avem lângă noi o bombă cu efect întârziat, care va exploda sigur! Inițiativa avea scopul de a dezamorsa pentru o perioada, daunele, până când toate partidele vor cădea de acord la crearea unui plan de uniune naționala pentru creșterea natalității și a nivelului de trai (pentru a reîntoarce cei 5 milioane de români plecați peste granițe).

Dorinel COSMA, senator AUR Botoșani