Prima pagină » Lupta PSD-PNL din CL Botoșani văzută din exterior: ”Încă urlă unii la alții… Își blochează reciproc proiectele ca nu cumva să câștige voturi”
Știri locale

Lupta PSD-PNL din CL Botoșani văzută din exterior: ”Încă urlă unii la alții… Își blochează reciproc proiectele ca nu cumva să câștige voturi”





 

De la alegerile locale din 2012 și până acum, Consiliul Local al municipiului Botoșani este locul în care PSD și PNL se luptă și chiar au ajuns să se urască reciproc, se anulează perfect fără să mai și construiască în oraș.

Cel mai adesea, PNL și PSD luptă în Consiliul Local pentru mize mici, care le arată și nivelul la care se află, cum ar fi care să pună mai mulți membri în Consiliul de Administrație de la companiile din subordinea CL, care să aibă mai mulți oameni într-o comisie sau alta și… cam atât.

Singurul proiect mare finalizat din 2012 până acum este Aquaparkul Cornișa, dar cu niște costuri uriașe pentru bugetul local. În rest… eșecuri pe linie.

 


 



Cel mai mare este proiectul de modernizare a Teatrului Mihai Eminescu, început în 2013 și… nefinalizat nici până acum, iar un altul se anunță cel de modernizare a transportului cu tramvaie, fiind pe punctul de a renunța la o finanțare europeană de 40 milioane euro pentru că trebuie să punem 13 milioane de euro și noi.

În tot acest timp, Primăria Botoșani a devenit cea mai neperformantă din tot județul, având nevoie de doi ani să tragă utilitățile la sala de atletism de la Liceul cu Program Sportiv, adică din fața liceului până în spatele acestuia. La ANL-urile de pe Șoseaua Iașului tot atât a durat, iar la noul spital municipal, mai bine de un an deși a avut la dispoziție patru ani în care să facă asta. Toate cele trei investiții au fost realizate de Guvern, Primăria având doar sarcina să le racordeze la utilități.

Raluca Curelariu este consilier local USR la primul mandat, nu a ocupat niciodată vreo funcție publică în administrația locală, iar războiul PSD-PNL este unul șocant pentru orice om normal.

Aceasta prezintă frontul de luptă al celor două mari partide care are o singură victimă importantă: viitorul municipiului Botoșani.

 




”Știam de la început că atmosfera din Consiliul Local este una tensionată. Contrele dintre PNL și PSD sunt binecunoscute. Aceste certuri sterile nu fac însă altceva decât să frâneze dezvoltarea orașului. Tocmai de asta unul dintre obiectivele USR a fost întotdeauna să determinăm atât PSD cât și PNL să nu mai vadă consiliul local ca teren de lupte politice. Nu pot spune că ne-am atins încă obiectivul. Încă urlă unii la alții în ședințe.

Am fost șocată de faptul că ambele părți merg pe ideea de a bloca inițiativele celuilalt și cam atât. USR merge pe principiul „venim cu proiecte și idei care să ajute botoșănenii și astfel vom câștiga și încrederea oamenilor”. Colegii noștri însă merg de 9 ani pe principiul „trebuie să ne asigurăm că ceilalți nu reușesc să facă nimic ca nu cumva să câștige voturi”.



Practic, se blochează unii pe alții, din motive strict politice, blocând astfel inițiative atât de necesare. Mi-a rămas bine întipărită în minte o discuție în care cineva încerca să mă convingă că dacă voi vota proiectul X cresc șansele lui Y de a câștiga mandatul de primar în 2024 și că ăsta e argumentul suprem pentru care nu pot vota proiectul. Evident, persoana care mi-a spus asta era în altă tabără decât Y. Am votat proiectul. Era necesar orașului. 

Oamenii trebuie să înțeleagă ceva important. PSD și PNL își blochează reciproc proiectele strict din rațiuni politice. Spre exemplu, proiectul privind accesul liber al elevilor pe terenurile de sport ale școlilor. Când l-a propus PSD, s-a împotrivit PNL, iar când l-a propus PNL, s-a opus PSD. 

Ce am reușit noi să facem a fost să deblocăm anumite inițiative prin faptul că noi nu suntem împotriva nimănui și că nu ne uităm cine a inițiat un proiect atunci când decidem cum votăm. Am votat proiecte ale PSD, am votat proiecte ale PNL. Noi sperăm că dacă nu se vor mai putea bloca reciproc, vor începe să lupte pentru voturi prin proiecte utile și nu prin scandal. Din păcate, mai e mult până departe”, a declarat Raluca Curelariu, consilier local USR.