Prima pagină » O brașoveancă a mai pus un geniu în galeria personalităților din Botoșani. FEUERSTEIN, psihologul după care se învață în 80 de țări este botoșănean
Administrație Știri locale

O brașoveancă a mai pus un geniu în galeria personalităților din Botoșani. FEUERSTEIN, psihologul după care se învață în 80 de țări este botoșănean



 


O brașoveancă a completat galeria geniilor născute la Botoșani cu un nume colosal la nivel mondial, dar ignorat în România și mai ales la el acasă în Botoșani.

Conf. univ. dr. Otilia Todor este din Brașov și este cea care joi, 23 septembrie, a adus la Botoșani bustul profesorului psihopedagog Reuven Feuerstein, botoșăneanul după a căror metode se învață în 80 de țări… mai puțin în România, mai puțin la el acasă în Botoșani. Alături de Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Grigore Antipa sau Ștefan Luchian, Botoșani și botoșănenii au un nou geniu cu care se pot mândri în toată lumea: REUVEN FEUERSTEIN.

Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani a găzduit Conferința ”2021 – Centenarul Feuerstein”, marcând cei 100 de ani de la nașterea profesorului psihopedagog Reuven Feuerstein, născut la Botoșani.

 

 

 

”În 2006 l-am descoperit la un seminar în Sibiu și am știut că după metodele sale voi învăța și voi preda toată viața mea. Apoi am aflat că este din România, că s-a născut la Botoșani și că încă era în viață. L-am contactat printr-un e-mail și, spre surprinderea mea mi-a răspuns cu un e-mail în limba română, limbă pe care nu a mai folosit-o câțiva zeci de ani până atunci. M-a binecuvântat pe mine și pe toți cei cărora le voi preda metodele sale de învățare. A murit în 2014 și am simțit că trebuie să îl aduc acasă, în Botoșani, că trebuie să îl cunoască România. Am venit la Botoșani, casa profesorului Feuerstein nu mai există, dar am găsit o bucată din strada pe care a fost aceasta”, a spus Otilia Todor, cea care a adus la Liceul Pedagocic bustul profesorului psihopedagog Reuven Feuerstein sub formă de donație pentru comunitatea locală.

 



”Consider că Liceul Pedagogic este locul perfect pentru bustul profesorului Feuerstein

 pentru a marca profesorii, psihologii și, mai ales, elevii de aici”, a completat Otilia Todor.

2021 – Centenarul Feuerstein a fost organizat la Botoșani de Liceul Pedagogic Nicolae Iorga.

Printre invitații la acest eveniment ai Mirelei Sănduleanu, directorul Liceului Pedagogic, au fost Ada Macovei, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, primarul Cosmin Andrei, Cătălina Macovei, directorul CJRAE, profesori și psihologi.

Dezvelirea bustului profesorului psihopedagog Reuven Feuerstein a fost făcută și printr-o transmise LIVE pe Internet în toate cele 80 de țări în care se învață după metodele Feuerstein și, mai ales, sub privirile fiului acestuia din Israel, Rabinul Rafael Feuerstein, a geniului născut la Botoșani.

”A fost închis cercului istoric și întoarcerea Metodei Feuerstein acasă, acolo unde a fost născut și educat tatăl meu”, a spus Rabinul Rafael Feuerstein.

 

 

 

Otilia Todor a dezvelit bustul profesorului Feuerstein alături de prof. Maricica Haimovici, cea care a lucrat zeci de ani alături de geniul botoșănean.

Anul acesta, celebrăm 100 de ani de la nașterea unui român pentru întreaga lume: Prof. Psihopedagog Reuven Feuerstein – considerat părintele potențialului uman și cel care a demonstrat Teoria Învățării mediate – originar din Botoșani (n. 21.08.1921, Botoșani – d. 29.04.2014, Ierusalim).

Prin prisma celei mai mari realizări a existenței sale: Metoda Feuerstein – pe care a creat-o în urmă cu mai bine de 50 de ani, Prof. Reuven Feuerstein a reușit să reabiliteze și să salveze copii cu dizabilități și adulți cu probleme cognitive, emoționale și comportamentale.

Totodată, activitatea profesorului Reuven Feuerstein a fost încununată, de-a lungul vremii, prin numeroase premii și recunoașteri mondiale ale inovațiilor aduse în dezvoltarea și încurajarea potențialului uman și în ceea ce privește psihologia dezvoltării si psihologia clinică. În anul 1992, statul Israel i-a oferit Premiul în Educație, în anul 2009 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa la o ceremonie care a avut loc la Universitatea Bar Ilan, în anul 2012, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, iar în 2014, a primit Medalia prezidențială post-mortem, realizări menționate peste timp în mass-media, la nivel mondial.

Metoda Feuerstein în România

Metoda care a schimbat mii de vieți, în peste 80 de țări, este reprezentată și în România de Conf. Univ. Dr. Otilia Todor – alături de cei peste 500 de mediatori Feuerstein pe care i-a format de-a lungul vremii și care intervin și susțin cazuri de la cele mai simple până la cele mai complexe. În anul 2008, Otilia Todor, a înființat la Brașov, în onoarea profesorului Reuven Feuerstein – Asociația Feuerstein Deschide-ti mintea! 

Centenarul Feuerstein

În 21 august 2021, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea profesorului Feuerstein, ocazie cu care Asociația Feuerstein Deschide-ți Mintea a întreprins o serie de evenimente menite sa celebreze personalitatea și activitatea de cercetare a profesorului Feuerstein.