Prima pagină » 24 mai, 146 de ani de istorie liberală!
Politică

24 mai, 146 de ani de istorie liberală!




Comunicat de presă: „Cel mai potrivit sistem social-politic cu ordinea universală creștină este Liberalismul. Pentru că asigură elita conducătoare, triumful personalității, triumful elitei conducătoare și nu deranjează cu nimic mersul dogmatic al lumii creștine”.   

                                                                                                                                   (Petre Țuțea) 

 

24 mai este o zi de referință pentru PNL, pentru liberalism și pentru tot ceea ce înseamnă valori democratice românești. În acea zi a anului 1875, liderii mai multor grupări liberale, în frunte cu I.C. Brătianu și Mihail Kogălniceanu, au pus bazele PNL și ale primului program politic modern al unui partid din România. 

Liberalismul a fost suportul ideologic al făuririi statului modern român, istoria liberalismului românesc fiind, de fapt, istoria creării și consolidării României moderne. Revoluția pașoptistă, unirea din 1859, reformele din timpul domniei lui Cuza, aducerea prințului străin, constituția din 1866, dobândirea independenței, proclamarea României ca regat, participarea la primul război mondial, crearea României Mari, introducerea votului universal, a reformei agrare, constituția din 1923, iar în perioada postcomunistă consolidarea democrației, aderarea României la Uniunea Europeană și NATO, parteneriatul  strategic cu SUA sunt principalele repere ale modernizării României cu largul concurs al liberalilor. 




Acționând dintotdeauna sub sloganul „Prin noi înșine!”, PNL a încercat să facă, alături de români, o Românie a tuturor românilor, o Românie în care să primeze valorile și conceptele liberale precum democrația, statul de drept, separația puterilor, drepturi și libertăți individuale, proprietate privată, liberă inițiativă, competiție, dialog și toleranță, pluralism și diversitate, egalitate de șanse și meritocrație. Iar dacă marile proiecte ale democrației universale sunt de origine liberală, marile proiecte ale României moderne sunt, de asemenea liberale, ceea ce face din PNL parte a moștenirii istorice a României.

Imensa povară a moștenirii liberale apasă pe umerii actualului PNL. Aflat la guvernare, PNL are datoria de a duce mai departe această moștenire, chiar dacă actualul context, în care epidemia a lovit din plin economia și societatea, este unul potrivnic. Liberalii au datoria istorică de a reda încrederea românilor în țara lor, în instituții și oameni, în tot ceea ce e românesc. Promovarea produselor și valorilor românești, oferirea unor alternative de muncă și de viață viabile românilor care aleg să se întoarcă din străinătate, eliminarea imposturii și relațiilor „de cumetrie” din instituțiile statului, recunoașterea și recompensarea adevăratelor valori, educație echitabilă, cu reducerea maximală a influențelor perturbatoare ale mediilor defavorizate, digitalizare și eliminarea birocrației, încredere și demnitate, toate acestea pot contribui la redarea încrederii românilor în ei înșiși, în instituțiile statului. Făcând toate acestea, liberalii actuali vor reuși să perpetueze spiritul istoric al liberalismului românesc.

La mulți ani, PNL! La mulți ani, dragi liberali!