Prima pagină » EA și EL, orgolii cât China chiar dacă nu au făcut NIMIC pentru Botoșani

EA și EL, orgolii cât China chiar dacă nu au făcut NIMIC pentru Botoșani




EA se laudă că a bugetat în urmă cu patru ani cel mai prost tronson de drum european din Uniunea Europeană, deși lucrările de modernizare nu au început nici până azi.

EL se laudă că și-a pus mai mulți colegi pe funcții înalte la București.

Aaa, și ea se laudă că a sprijinit un coleg să ajungă ministru.

După alegerile locali și parlamentare din 2020, EA este prima femeie care conduce Consiliul Județean, iar EL este cel mai important lider local al actualei Guvernări.

EA este președintele CJ și liderul PSD Botoșani, EL și-a luat bătaie de la EA la locale și este liderul PNL Botoșani. EA conduce la Botoșani, dar este în opoziție cu puterea de la București.

EL este la putere cu Bucureștiul, dar în opoziție față de Consiliul Județean Botoșani, unde EA conduce. EL a pus prefectul județului, dar banii județului sunt la EA.

Dacă și EL și EA ar fi normali s-ar pune la o masă, cu proiectele județului în față, și ar încerca să găsească ÎMPREUNĂ soluții pentru finanțare și pentru deblocarea proiectelor deja în derulare în județ, pentru găsirea de noi surse de finanțare pentru proiectele viitoare, pentru proiecte care ar putea crește economia județului și ar putea duce la dezvoltare.

 



 

Dar nici EL și nici EA nu sunt normali pentru că sunt… lideri politici. Da! Când ești lider politic TU ești cel mai cel și menirea ta este să îl învingi pe concurentul tău de la celălalt partid, chiar dacă asta înseamnă SACRIFICAREA VIEȚILOR celor care te-au votat.

De când sunt ei lideri politici, unul pe dreapta și celălalt pe stânga, în județul Botoșani nu a început NICIO investiție semnificativă, importantă, care să schimbe viitorul județului, care să crească nivelul de trai, nivelul salarizării, să atragă investitori, să-i facă pe tineri măcar să se gândească de două ori înainte de a lua decizia de a pleca de aici. Câte fabrici s-au deschis în Botoșani de când sunt ei mari lideri politici?

EA este Doina Federovici, președintele PSD Botoșani și, prin votul botoșănenilor, președintele Consiliului Județean Botoșani.

EL este Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani și, prin votul botoșănenilor, deputat al județului. Deși se spune, greșit, că populația județului nu votează femei, Federovici l-a bătut pe Șoptică de l-a ascultat cu urechea la locale, pe candidatură uninominală pentru funcția de președinte al CJ.

Ce a câștigat județul prin altegerea EI și a LUI? NIMIC!

Spuneam ceva de a se întâlni și de a pune proiectele județului în discuție.

Cei doi au făcut asta, săptămâna trecută.

Care sunt rezultatele întâlnirii? Păi, niciunul bun pentru județ, pentru botoșăneni.

 



 

Federovici și Șoptică au fost colegi în USL, când PSD și PNL se luptau cu ”balaurul” PDL. Apoi … știți. Cei care s-au înjurat de mamă și s-au acuzat de distrugerea României s-au pupat(PNL și PDL), iar camarazii de luptă au redevenit dușmani de moarte(noul PNL și PSD).

Din colegi, Federovici și Șoptică au devenit rivali în primul rând pentru că așa au decis liderii de la centru când au rupt USL. Apoi rivalitatea a devenit personală când ambii au concurat în alegerile locale de anul trecut pentru funcția de președinte al CJ Botoșani. Ce au făcut semnificativ pentru Botoșani cei doi de la momentul USL până azi? NIMIC! Aaa! Ba da, au făcut! Niște ulițe la țară și niște colegi unși pe funcții faine la București. ATÂT!

Deci, săptămâna trecută, EA cu EL s-au pus la aceeași masă pentru gloria județului. Și totul s-a terminat în orgoliile cât China pe care le are și EA și EL, fără niciun fundament.

Ambii la putere, ambii în opoziție, dar miza este Botoșani, nu ei, nu partidele lor, ci viitorul unui județ. Dar pentru ei nu a contat asta! Nu au putut să comunice în așa fel încât să salveze ce mai este de salvat, să înceapă să reconstruiască acolo unde s-a dărâmat și să inoveze acolo unde fondurile europene pot să facă asta.

EA e mega supărată că EL a pus directorul la compania de Apă și nu a reușit EA să îl pună. Pe ei doar asta îi interesează, e cursa numirilor pe funcții și atât. Dacă EA a fost aleasă președintele CJ, tot EA trebuie să schimbe directorii. UNDE SCRIE ASTA? Ideea este salvarea companiei, oferirea de servicii de calitate și atragerea de finanțări, nu directorașul care să îți facă osanale.

Dar și EL…ce corifeu! Dacă botoșănenii nu te-au vrut președinte al CJ, de ce vrea totuși el să conducă județul? Nu l-au votat botoșănenii pe el la locale, iar la parlamentare PNL și-a luat bătaie de la PSD. De ce vrei să conduci județul? De ce trebuie să pui musai tu șeful la Apă, doar așa de amorul războiului politic?

Prin urmare, noul director al Nova Apaserv va deveni în curând fostul director pentru că va fi schimbat de PSD al cărui lider nu a reușit să ajungă la un consens cu liderul PNL, cel care a făcut posibil ca el să fie acolo director. Superb! Nova are probleme, din cauza politicului, iar ei, cei doi, nu au niciun regret pentru asta.

Apoi, la împărțirea bugetului pentru drumuri, dezvoltare și funcționare ideea era să fie o împărțire normală, cu mai mulți bani pentru PSD că, na, conduce, și cu mai puțini pentru PNL care ar fi urmat să primească direct de la Guvern prin rectificări bugetare.

 



 

EA, haplea! A luat vreo 80% pentru primarii PSD și primarilor PNL a dat vreo 15%. Asta pentru că Guvernul PNL a dat mai puțini bani la dezvoltare județului Botoșani, spune EA, EL fiind vinovat pentru situație și drept urmare a trecut la pedepsirea primarilor PNL, adică a orașelor și comunelor, a cetățenilor care poate au pus ștampila și pe EA.

Știu, EA va merge acolo și le va spune oamenilor că a vrut să le dea, dar EL și partidul lui nu au dat bani județului. EL… e prea comod și plin de el ca să mă aștept să contracareze în vreun fel asta.

EL și liderii PNL de la nivel central nu conștientizează că județul Botoșani nu va ieși de sub dominarea categorică a PSD decât prin investiții, decât prin proiecte strategice guvernamentale care să crească nivelul de trai, să crească speranța pentru o viață mai bună.

EL și EA se luptă pentru niște sume de tot râsul pentru drumurile județene și comunale. Sunt atât de puțini bani trimiși de Guvern în Botoșani pentru drumuri încât dacă toți banii ar marge doar la primăriile PSD sau toți la primăriile PNL oricum nu s-ar vedea mai nimic. Problema este la banii pentru cofinanțarea proiectelor în derulare pentru că președintele CJ, al întregului județ, pune în pericol atragerea de investiții cu finanțare europeană tocmai prin faptul că a lăsat unele primării fără sursă de cofinanțare doar pentru că sunt de la PNL. Vorbim de punerea în pericol a unor proiecte de investiții, vorbim de blocarea activității firmelor care au câștigat respectivele licitații, vorbim despre punerea în pericol a multe locuri de muncă. Dar orgoliul politic este mai important decât toate acestea.

EA și EL se merită pentru că le plac mizele mici, mărunte, la nivelul începutului anilor *90, când conta doar câți oameni poți să pui pe funcții să câștige bine și să muncească puțin, nu au nicio viziune pentru viitorul județului tocmai din cauza nivelului politic la care se află, a gândirii politice de care sunt încorsetați.

Botoșani și botoșănenii, în schimb, nu merită asta. Da, știu, vor fi unii care vor spune că botoșănenii sunt vinovați că au votat cum au votat, că unii conduc local și alții național. Botoșănenii sunt români și niciun partid nu a spus că județele în care conduc alții vor fi ”carantinate” din punct de vedere al investițiilor, al dezvoltării.

Cei doi ne-au arătat acum, la prima ocazie de a pune un director și primul buget împărțit, cam ce le poate capul și la ce trebuie să ne așteptăm în următorii ani. Încă mai pot schimba ceva dacă ies puțin în stradă, dacă merg puțin prin județ. Dar nu unde s-a turnat covor asfaltic anul trecut, ci acolo unde oamenii își pierd viața pentru că nu ajunge ambulanța la timp din cauza stării drumului. Și EA și EL trebuie să își bage în cap că au ajuns unde au ajuns prin vot, dar nu pentru a se poza cu ceva ce s-a făcut deja, ci pentru a face tocmai ceea ce nu e făcut, pentru a repara ce e stricat.

Ambii conduc de câteva luni și dacă vorbești vei constata că au ajuns deja la un grad de mulțumire de sine halucinant și că singurul lucru ce le-a rămas de făcut este acest joc politic tâmpit, fără însemnătate. Drumurile comunale modernizate în ultimii ani, câteva săli de sport, câteva cămine culturale NU duc la creșterea economică, la creșterea nivelului de dezvoltare, la atragerea de investitori, la crearea de noi locuri de muncă.

Mai pot să schimbe ceva, este timp! Dar le este este greu să schimbe atât timp cât ei nu reușesc să se privească și din ochii oamenilor din județ, a celor care stau în sate fără apă, fără drumuri, fără gaze, fără SPERANȚĂ!

BOGDAN CALINIUC