Prima pagină » La presiunea Adei Macovei și a Ralucăi Curelariu, primarul Andrei și PSD au acceptat doar creșterea burselor de performanță la 300 de lei
Administrație Știri locale

La presiunea Adei Macovei și a Ralucăi Curelariu, primarul Andrei și PSD au acceptat doar creșterea burselor de performanță la 300 de lei



 


Începând de luna viitoare, 82 dintre cei mai buni elevi din municipiul Botoșani vor primi burse de performanță în valoare de 300 de lei fiecare.

Consilierii locali au aprobat această majorare, fără a aproba și creșterea celorlalte burse.

De fapt, creșterea la 300 de lei a burselor de preformanță a fost considerat compromisul politic făcut între consilierii primarul Cosmin Andrei, consilierii PSD-Pro România pe de o parte și consilierii PNL-USR de cealaltă parte.

Creșterea burselor doar pentru performanță a fost acceptată de primarul Cosmin Andrei cu câteva ore înainte de ședința de Consiliu Local.

Proiectul PNL-USR prevedea creșterea tuturor burselor școlare, nu doar a celor pentru performanță.

 

 

 

”Am rămas cu un gust extrem de amar. Domnul primar m-a dezamăgit profund pentru că încearcă să inducă în eroare niște oameni, vorbim de 4,7% dintre beneficiari, iar impactul … cred că indemnizațiile noastre sunt mai mari față de ce v-ați îndurat să dați copiilor. Să aloci 25.000 de lei e… serios… ăștia nu sunt bani, nu e un efort, nu e un compromis, nu e o favoare, nu e o recunoaștere a unor copii care fac performanță, este doar o tentativă de a arunca praf în ochii unor oameni. Vom vota amendamentul pentru ca acești copii să primească niște bani în plus, pentru că e mai mult decât nimic, dar la nivel de efort este un nimic”, a declarat Raluca Curelariu, consilier USR.

Aceasta a precizat că în municipiu sunt 1740 de beneficiari, iar majorarea celor 82 de burse de performanță reprezintă o creștere pentru doar 4,7% dintre bursieri.

 

A urmat un val de acuze reciproce între PSD și PNL, social-democrații, în frunte cu primarul Cosmin Andrei și viceprimarul Bogdan Buhăianu, acuzând PNL și USR că nu vor să majoreze alocațiile pentru toți copiii.

De asemenea, primarul Cosmin Andrei a menționat că în 2021 Primăria Botoșani trebuie să deconteze transportul elevilor în valoare de 1,2 milioane de lei, doar că municipalitatea nu a primit bani de la Guvern pentru această sumă.

 

 

Consilierul liberal Eugen Țurcanu a anunțat că ”Grupul PNL retrage proiectul de pe ordinea de zi”, iar în momentul în care consilierii locali liberali au început să fie întrebați fiecare în parte dacă retrag proiectul, profesorul Ada Macovei, inspector școlar general adjunct al ISJ Botoșani, a spus că nu retrage proiectul în calitate de inițiator. Ada Macovei a înțeles miza votului și a refuzat să îi sacrifice și pe cei 82 de elevi care primesc burse de performanță.

”Mă bucur că totuși demersurile noastre au avut cât de cât un efect asupra conducerii primăriei și suntem cu un pas înainte dacă aprobăm măcar majorarea cuantumului burselor de performanță. Eu cred că există nevoie de aceste burse pentru toți copiii, dar pas cu pas putem face lucruri bune pentru ei. Vreau să votați proiectul și amendamentul așa cum este formulat și să mergem înainte pentru că este vorba despre copiii noștri”, a declarat Ada Macovei.

Aceasta a ținut să-i reamintească primarului Cosmin Andrei și consilierilor PSD că din cauza lor acești bursieri nu au primit încă de la sfârșitul anului trecut bursele mărite și că nici bursele sociale și celelalte forme de burse nu sunt mărite tot din cauza refuzului lor.

 

Proiectul a fost supus la vot și a trecut cu votul a 13 consilieri locali, astfel încât de luna viitoare elevii care primesc bursele de performanță vor fi premiați de comunitatea locală cu 300 de lei, nu cu 200 ca până acum.

În momentul de față, bursele de performanță din Botoșani sunt mai mari decât cele din Cluj-Napoca, spre exemplu.