Prima pagină » Interviu cu fostul ministru Marius Budăi. Investiții, locuri de muncă bine plătite, infrastructură, energie, proiecte strategice pentru Botoșani
Administrație Economic Politică Știri locale

Interviu cu fostul ministru Marius Budăi. Investiții, locuri de muncă bine plătite, infrastructură, energie, proiecte strategice pentru Botoșani

Deputatul Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a acordat un interviu pentru BanulBotoșănean.ro pe teme strict economice care privesc atât proiectele naționale, cât și pe cele aplicat doar pentru județul Botoșani. 

De la crearea de locuri de muncă, investiții în drumuri, în acumularea de apă de la Vârfu Câmpului, susținerea mediului de afaceri, proiectele care vizează domeniul energetic, mai ales energia verde, la procentul cu care pot fi majorate pensiile începând cu 2021 sunt printre temele dezbătute cu fostul ministru Marius Budăi. 

 

Reporter: Domnule Marius Budăi, pot fi majorate pensiile cu până la 40% având în vedere deficitul de peste 10% la buget? 

Marius Budăi: Da, pensiile, la fel ca alocațiile și salariile stabilite conform Legii salarizării, pot fi majorate și trebuie să fie majorate.

PSD a reușit în ultima guvernare să majoreze punctul de pensie cu 45%, respectiv de la 871,7 lei la 1.265 de lei, iar în guvernarea următoare are ca țintă realizabilă o creștere cu 32% a punctului de pensie în următorii 4 ani, respectiv 2.340 de lei.

PSD știe să guverneze bine, rata de creștere economică a României din 1990 până în 2020 arată că țara noastră a fost mereu pe plus cu PSD și pe minus în guvernările de dreapta, mai puțin perioada în care domnul Tăriceanu a fost prim-ministru. E o realitatea seacă a cifrelor care atestă aceste lucruri, aici nu e politică sau interpretare subiectivă, e o statistică obiectivă.

România se vindecă, România crește economic și social cu PSD la guvernare. Este un fapt demonstrat de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a fost mereu pe creștere, iar românii au avut mai mulți bani în buzunar! 

PSD știe să facă cu adevărat guvernare pentru oameni. 

Cheia creșterii veniturilor fiecărui cetățean va fi reducerea impozitării muncii și extinderea deducerilor ceea ce va însemna o creștere a salariilor, inclusiv în privat, stimularea consumului și a creșterii economice dar și reducerea evaziunii fiscale pe muncă.

În guvernarea PSD, așa cum am făcut întotdeauna vom crește veniturile la buget, vom aduce venituri suplimentare din investiții în economie, din investiții în dezvoltarea regională, din creșterea colectării și reducerea evaziunii, din menținerea și stimularea creării de locuri de muncă în mediul privat, din relansarea lanțurilor de producție românești prin susținerea antreprenorilor și IMM-urilor locale și nu în ultimul rând din fonduri europene.

Pensionarii au ajuns bătaia de joc a Guvernului Orban, care s-a jucat cu munca de-o viață a unor oameni care aveau nevoie de respectul și protecția celor care conduc această țară.

PSD a apărat legea pensiilor și majorarea cu 40% de la 1 septembrie prin inițierea la nivel național a unei petiții, care a fost semnată de peste 800.000 de pensionari din fiecare județ, inclusiv din județul Botoșani prin care au cerut imperativ Guvernului Orban să respecte și să aplice legea în vigoare.

Botoșănenii trebuie să știe adevărul. Dacă PSD nu ar fi elaborat și votat anul trecut în Parlament noua lege a pensiilor, acum la 1 septembrie nici cei 14% acordați în bătaie de joc de Guvernul Orban nu ar fi existat. 

PSD a fost întotdeauna aproape de oameni și a promovat legi și acte normative pentru creșterea nivelului de trai al fiecărei categorii socio-profesionale, dar în special pentru populația vulnerabilă, copii și persoane în vârstă. 

Din păcate, Guvernul Orban a pus pensionarii din toată țara și din Botoșani să suporte costul hoțiilor, tunurilor financiare, plăților clientelare care au sleit bugetul statului fără niciun beneficiu public, ori al evaziunii fiscale întreținute și încurajate de liberali

Reporter: Ce se poate schimba în viitorul apropiat ca pensionarilor cu pensii mici să le fie crescute pensiile mai mult decât celorlalți?

Marius Budăi: Avem în primul rând decizia guvernării PSD, în perioada în care eram ministrul Muncii de recalculare a pensiilor pentru sutele de mii de români care au lucrat în grupele I și II de muncă. O parte au fost și altele sunt în curs și astfel vor fi creșteri substanțiale, chiar de 40%, pentru aceia care au lucrat în cele mai dificile condiții în economia țării.

În programul de guvernare al PSD pentru perioada 2021-2024 am stabilit indicatorii pentru creșterea pensiei minime de la 800 de lei unde suntem acum la 1.300 de lei, o majorare cu 63%. 

În planul pe care l-am pregătit vrem să ajungem în 2024 la finalul guvernării cu o pensie medie în România de aproape 2.500 de lei.

În urma reducerii poverii fiscale, a stimulării păstrării și creării de locuri de muncă, a susținerii activităților de producție ale antreprenorilor locali, a creșterii nivelului investițiilor publice regionale și locale, a programelor de stimulare a sectoarelor strategice cum sunt construcțiile, IT, agricultura, industria auto, vom aduce fonduri suplimentare la bugetul de stat și vom avea bani în plus pentru fiecare categorie socială, inclusiv pentru copii și pensionari, pentru dublarea alocațiilor și majorarea pensiilor.

Vă reamintesc că pe 1 iulie 2017, PSD a majorat punctul de pensie, în avans, pentru 2018, de la 917,5 lei, la 1.000 de lei. Dacă nu ar fi operat această majorare de la 1 iulie 2017, punctul de pensie, s-ar fi majorat, conform legii, la 1 ianuarie 2018 de la 917,5 lei dar la numai 970,7 lei.

Pe 1 iulie 2018, PSD a majorat din nou punctul de pensie, în avans, pentru 2019, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Dacă nu ar fi fost operată această majorare, punctul de pensie, ar fi crescut, conform legii, abia pe 1 ianuarie 2019, de la 970,7 lei, dar la numai 1.045 lei.

PSD a majorat din nou punctul de pensie, pe 1 iulie 2019, în avans, de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei.

Realitatea la guvernarea PNL și la toate guvernările de Dreapta a demonstrat că dânșii știu doar să amputeze sau să taie din pensiile românilor. Când este vorba de majorări, liberalii și toate partidele de dreapta au probleme cu aritmetica.

Reporter: Cum vrea PSD să susțină investițiile în infrastructură?

Marius Budăi: În primul rând PSD va susține companiile românești pentru a crea noi locuri de muncă, va accelera investițiile publice pentru a antrena cât mai mult activitatea de multiplicare pe orizontală a antreprenorilor și IMM-urilor locale, va stimula sectorul construcțiilor prin deblocarea tuturor investițiilor locale și regionale, va acorda vouchere pentru reconversie profesională și va oferi suport prin scheme de ajutor de stat pentru dezvoltarea și relansarea lanțurilor de producție locale.

PSD va înființa Banca de Dezvoltare a României pentru sprijinirea antreprenoriatului și IMM-urilor, dar și finanțarea marilor proiecte de infrastructură și a exporturilor ca suport pentru politicile publice ale Guvernului. 

Am pregătit deja înființarea Fondului Național de Dezvoltare Locală, prin care vom asigura din bani europeni și de la bugetul statului programe de mobilitate și regenerare a comunităților rurale și urbane din toată țara.

PSD a pregătit deja în programul de guvernare o serie de măsuri prin care să facă investiții în fiecare comunitate locală. 

La nivelul orașelor este vorba de investiții în mobilitatea urbană cu impact asupra dezvoltării locale, serviciilor publice de transport în comun de călători pentru descongestionarea traficului. 

De asemenea este prevăzut și programul de regenerare locală prin care vor fi susținute investițiile în reabilitarea zonelor istorice și de interes cultural și a spațiilor publice dar și pentru îmbunătățirea standardelor de locuit ale populației. 

La nivelul comunelor se va asigura pachetul minim de servicii publice de care are nevoie fiecare localitate din mediul rural: dispensare medicale, centre medicale de permanență, școli și grădinițe, alimentări utilități publice, asfaltări de drumuri locale, modernizări de cămine culturale și lăcașe de cult, locuințe etc. 

Guvernarea PNL nu a demarat nicio investiție nouă într-un an de zile. Toate proiectele aflate în desfășurare sunt începute de PSD. 

Marele plan de relansare economică anunțat de PNL a fost cea mai mare păcăleală. Rezultatele sunt ZERO. 

PNL a blocat economia cu măsurile de restricții și apoi a lăsat de izbeliște toți angajații din mediul privat și toate firmele românești, în special întreprinderile mici și mijlocii. 

Niciun antreprenor nu mai are încredere în promisiunile liberalilor care și-au bătut joc de mediul de afaceri autohton. 

Locurile de muncă dispar pe zi ce trece fără ca Guvernul Orban să ia vreo măsură pentru susținerea oamenilor care rămân pe drumuri. 

PSD are soluții și le-a prezentat public. Ajunge cu amatorismul și iresponsabilitatea guvernării liberale! 

Botoșănenii și toți românii au nevoie de soluții concrete pentru siguranța nivelului de trai, iar aceste soluții le poate oferi o guvernare PSD.

În Guvernarea PSD, autoritățile locale devin motorul atragerii banilor europeni!

PSD vine la guvernare cu o nouă viziune pentru dezvoltarea României prin descentralizarea, simplificarea, asistența profesională și transparentizarea procedurilor de absorbție a banilor europeni.

Descentralizăm alocarea fondurilor europene, simplificăm procedurile și eliminăm blocajele din prezent. 

Lucrăm în parteneriat cu beneficiarii și le acordăm asistență profesionistă în pregătirea proiectelor. 

Creștem la maxim gradul de transparență prin înființarea registrului național al investițiilor publice. 

Toate programele actuale de investiții publice locale, PNDL, CNI, ANL și cadastru devin măsuri suport pentru completarea proiectelor pe fonduri europene. 

Aceasta este noua viziune a PSD pentru dezvoltarea fiecărei localități din România, fără să rămână nimeni în urmă.

PSD este interesat în primul rând de creșterea capacității consiliilor județene și a primăriilor de a absorbi fonduri europene prin implementarea soluțiilor prin care fiecare unitate administrativ teritorială să beneficieze de asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor și pentru a oferi sprijin Grupurilor de Acțiune Locală din mediul rural.

Reporter: Are PSD măsuri pentru start-up-uri?

Marius Budăi: PSD știe să guverneze bine, să atragă fonduri europene, să facă investiții, să crească veniturile românilor! 

Finanțare pentru incubatoare de afaceri în fiecare județ, granturi și sprijin financiar pentru companiile locale ce înființează și mențin locuri de muncă sunt o parte din soluțiile PSD pentru antreprenori. 

PSD vine cu soluții concrete, care pot fi aplicate din prima zi de guvernare pentru salvarea antreprenorilor locali și a IMM-urilor românești.

PSD a pregătit planul pentru creșterea veniturilor populației, realizarea de investiții prin dezvoltare regională, reducerea impozitării muncii și susținerea companiilor românești pentru menținerea și crearea de noi locuri de muncă. 

În programul economic și de fiscalitate pe care l-am realizat la nivel național avem ca principale priorități: relansarea producției românești și acordarea de finanțare de la bugetul de stat și din fonduri europene pentru incubatoare de afaceri, start-up-uri pentru studenți, parcuri industriale în fiecare județ și alocarea de sprijin financiar pentru companiile care angajează și păstrează angajații cel puțin un an. 

Obiectivul nostru este să reducem numărul celor aflați în zona de sărăcie și să aducem o mare parte dintre aceștia în ceea ce se numește clasa de mijloc și să fim partenerul antreprenorilor de pe plan local.

PSD are cele mai bune soluții pentru susținerea locurilor de muncă și antreprenorilor români! 

Antreprenorii români, degeaba au strigat că sunt puși la pământ de Guvernul PNL pentru că de fapt nimeni nu i-a ascultat și nu i-a băgat în seamă. 

Datele oficiale dintr-un an de guvernare PNL atestă o degradare continuă a stării economice a țării. 

În Guvernarea PNL, cei mai loviți sunt antreprenorii și angajații români. În primul semestrul din 2020 România are o cădere economică de 4,6% față de anul trecut și o cădere de 12,3%, în trimestrul 2 față de trimestrul 1. Rata șomajului a crescut cu 70% fața de perioada guvernării PSD și a ajuns în august la 5,3%. Cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut cu 14%. Datoria publică a depășit 100 de miliarde de lei în 9 luni.

Investițiile interne, cu care se lăuda guvernul Orban s-au dovedit a fi o gogoașă propagandistică, așa cum s-a demonstrat și în Botoșani. 

Turismul a fost decimat și noile restricții prefigurează un dezastru extins. 

PNL, așa-zisul apărător și promotor al mediului privat este în fapt, prin acțiunile sale, cel mai mare dușman al antreprenorilor români. 

PSD are soluții. Așa cum și în guvernările anterioare social-democrații au reușit să readucă România pe traseul bună stării și acum a pregătit planul de salvare. 

Spre deosebire de PNL, care anunță seara noile obligații pe care le au românii sau ce restricții are mediul privat dimineața, noi am elaborat programul de guvernare în parteneriat cu cei cărora li se adresează măsurile propuse, pornind de la nevoile concrete pe care aceștia le au. 

Tot planul liberal de relansare economică a fost o poveste de adormit copiii, fără niciun fel de rezultat real pentru angajații sau angajatorii români. PNL a pus lacătul pe domeniul turismului și al ospitalității din România. 

PNL în loc să sprijine firmele românești care asigură locurile de muncă românilor, au angajat împrumuturi gigantice, la cele mai mari dobânzi din Europa, care au umflat buzunarele băncilor. Rezultatul este că în criza crâncenă a pandemiei COVID, au dispărut 1,6 milioane de locuri de muncă, dar băncile au făcut un profit record de 4,5 miliarde de lei în 8 luni.

Reporter: Are PSD măsuri pentru creșterea numărului locurilor de muncă?

Marius Budăi: PSD le garantează botoșănenilor și tuturor românilor siguranța locurilor de muncă prin Programul ,,Muncă și Demnitate Socială”, în timp ce PNL a generat peste 800.000 de șomeri 

Prioritatea PSD la guvernare pentru următorii patru ani este păstrarea locurilor de muncă și creșterea sigură a veniturilor românilor, așa cum a fost de fiecare dată când social-democrații au fost la guvernare. 

PSD le garantează românilor siguranța locurilor de muncă cu soluții concrete după ce liberalii lui Iohannis au eșuat în gestionarea crizei economice și au lăsat fără loc muncă peste 800.000 de oameni. 

Guvernul Orban a blocat toate programele inițiate de PSD între 2017 și 2019 pentru tineri și pentru persoanele defavorizate. 

1 milion de noi contracte de muncă este angajamentul PSD pentru toți românii, care va fi realizat prin mai multe tipuri de măsuri directe: sprijin financiar pentru companiile care angajează și păstrează angajații cel puțin un an, acordarea de vouchere pentru pregătire și reconversie profesională pentru noi locuri de muncă, stimuli financiari de inserție pentru angajarea șomerilor, prime de ocupare și de instruire și calificare, granturi pentru înființarea de întreprinderi sociale.

Ținta PSD este reangajarea șomerilor, victime ale guvernării PNL și crearea a peste 500.000 de noi locuri de muncă, bine plătite.

În timp ce PNL şi USR nu propun nimic, PSD vine în faţa românilor cu soluţii concrete, cu măsuri țintite.

PSD vrea să reducă impozitarea muncii pentru  a determina creșterea salariilor pentru mai mult de 4,5 milioane de angajați, respectiv pentru toți care au salarii mai mici de 6.000 de lei/lună, adică pentru 85% dintre salariații din România. Deducerile din impozitul pe venit cresc progresiv în funcție de nivelul salariului și numărul copiilor, astfel încât pentru salariile de până în 6.000 de lei impozitul pe venit va fi zero ori va fi consistent diminuat.

Reporter: Are PSD măsuri pentru  investițiilor în producția de energie? 

Marius Budăi: Avem mai multe programe pentru susținerea investițiilor în energie.

Investiții în extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale. Racordarea la gaze a 80% din locuințele din România.

Împrumuturi acordate de stat, garantate cu acțiunile companiilor din domeniile strategice, inclusiv energie.

Programe pentru relansarea producției de energie.

Granturi pentru sisteme fotovoltaice prin susținerea instalării de panouri solare pentru producerea curentului. 

Granturi pentru stații de biogaz.

România-actor regional și european în domeniul energiei. În acest scop guvernul PSD va crea condiţiile necesare folosirii eficiente a potenţialului şi a resurselor energetice pe care România le are în Marea Neagră.

Asigurarea securității aprovizionării cu energie a cetățenilor, la prețuri accesibile.

Eficientizarea și modernizarea sectorului energetic, cu consecințe directe asupra scăderii prețului energiei și asupra calității vieții prin îmbunătățirea mediului înconjurător.

Creșterea ponderii energiei electrice și în special a celei bazate pe surse regenerabile în consumul de energie al României.

Mizăm pe centrale energetice moderne ce reduc impactul prețului la consumator prin construirea unor mari capacități de producție în cogenerare (energie electrică și termică).

Sprijinirea producției de energie din surse regenerabile și asigurarea tranziției către o economie decarbonizată.

Avem programe de finanțare pentru cercetare și investiții în tehnologii de ultimă oră.

Adaptarea mecanismelor aplicabile pieței de energie electrică în acord cu prevederile pachetului legislativ „Energie Curată pentru Toți Europenii”.

Izolarea termică a clădirilor publice în scopul creşterii performanţei energetice a acestora şi dezvoltarea de panouri fotovoltaice pe clădiri.

Reporter: Pe plan local, drumurile, barajul de la Vârfu Câmpului, electrificarea liniei ferate până la Verești, extinderi apă și canalizare, și aprobarea investițiilor în parcurile private eoliene le consider priorități. Cum puteți susține aceste proiecte?

Marius Budăi: În programul de guvernare al PSD sunt cuprinse toate prioritățile județului Botoșani: infrastructura rutieră, extinderea rețelelor de utilități publice și investiții importante în sistemul sanitar și de învățământ și măsuri de susținere a fermierilor botoșăneni.

Parlamentarii PSD, în colaborare cu aleșii locali din Botoșani, vor finaliza proiectele majore începute în precedenta guvernare a Partidului Social Democrat, care au fost încetinite de către Guvernul Orban. 

Este vorba, în primul rând, de modernizarea drumurilor naționale care leagă județul de restul țării și de drumurile naționale și județene din județul Botoșani.

PSD a realizat toate procedurile pentru refacerea drumului Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești. PSD este determinat să le finalizeze în noua guvernare, așa cum a finalizat și drumul Botoșani-Suceava.

Miniștrii PNL nu au făcut nimic altceva decât să semneze documentația lăsată de social democrați. PSD, însă, știe cum să finalizeze lucrările, la fel cum a reușit cu drumul Botoșani-Suceava.

Am inclus în Programul PSD de guvernare și realizarea celor două șosele de centură ocolitoare a municipiului Botoșani și a  municipiului Dorohoi.

Investițiile pentru rețelele de utilități publice le vom realiza prin Fondul Național de Dezvoltare Locală, prin care vom asigura din bani europeni și de la bugetul statului programe de dezvoltare județeană și regională.

Toate programele actuale de investiții publice locale, PNDL, CNI, ANL și cadastru devin măsuri suport pentru completarea proiectelor pe fonduri europene. 

În planul național și local este inclusă și construcția de centre medicale comunitare, cu medici, asistente, policlinică, farmacie și ambulanță, care să deservească zone mai îndepărtate de spitalele existente din județ. 

Am prevăzut în programul național al PSD fonduri europene și de la buget pentru reabilitarea și dotarea școlilor, unităților sanitare și a drumurilor din județul nostru.

În guvernarea precedentă 2019-2021 au început primele investiții împotriva inundațiilor în județul Botoșani.

27.000 de botoșăneni, riverani ai bazinului hidrografic al râului Jijia, beneficiază de un proiect de reducere a riscului la inundații în valoare de 11 milioane de euro.

Realizarea lucrărilor hidrografice va conduce la scoaterea de sub incidența efectelor inundațiilor a municipiului Dorohoi și a localităților din aval, Broscăuți și Slobozia.

De asemenea, vor fi protejate de inundații: 5 obiective de investiții din 12 localități, 1.538 de gospodării, 62 de km de infrastructură de transport rutier, 17 km de infrastructură feroviară, peste 5.400 ha de teren agricol.

Noi amenajări hidrografice au început să fie realizate pentru prevenția inundațiilor din zona Coșula-Copălău-Cristești. Au fost alocate fonduri în guvernarea PSD pentru recalibrarea albiei râului Miletin pe raza comunelor Coșula, Copălău și Cristești, pe o lungime de 2540 metri si un volum de 45.000 m3

În total este vorba de amenajări hidrologice care însumează 14 proiecte în 12 localități, cu o valoare a investițiilor de 3,8 milioane de euro.

Din păcate, toate aceste investiții au fost blocate în diferite stadii de realizate de Guvernul Orban.

Vom reveni la guvernare după 6 decembrie și vom relua toate obiectivele de investiții din județul Botoșani.

Reporter: Vă mulțumesc!