Prima pagină » Economia Romaniei se va reface in 2021
Economic Știri locale

Economia Romaniei se va reface in 2021



Economia Romaniei va scadea cu 6% in acest an in urma pandemiei coronavirusului luand in calcul inclusiv masurile de relaxare, conform prognozei lansate de catre Comisia Europeana. De asemenea, CE spune ca PIB-ul tarii noastre isi va recapata cresterea rapid in 2021.

Economia Romaniei va scadea cu 6% in acest an in urma pandemiei coronavirusului luand in calcul inclusiv masurile de relaxare, conform prognozei lansate de catre Comisia Europeana. De asemenea, CE spune ca PIB-ul tarii noastre isi va recapata cresterea rapid in 2021.

Mai mult conform site-ul calculator salariu 2020 salariul minim pe economie va creste incepand de la 1 ianuarie 2021.

„Proiectul PIB real a scazut brusc in 2020, dupa cativa ani de crestere puternica. Consumul privat, principalul motor al cresterii din ultimii ani, este de asteptat sa fie grav afectat de masurile luate de Guvern. Se preconizeaza ca incertitudinea va prejudicia deciziile de investitii in timp ce exporturile nete vor contribui pozitiv la crestere.

Somajul urmeaza sa creasca, in timp ce inflatia este prevazuta sa usureze din cauza scaderii preturilor petrolului. In 2021, se prevede ca ritmul brut al PIB-ului real nu se va ridica la nivelurile anterioare crizei.

Comisia Europeana observa ca, la debutul crizei, economia Romaniei a crescut cu o rata anuala de aproximativ 4%, determinata in principal de consumul privat. Cu toate acestea, semne de dezechilibre macroeconomice au aparut, in special sub forma conturilor curente si a deficitelor fiscale ridicate si in crestere.

Importurile sunt de asemenea in scadere, intrucat cererea interna scade, iar productia in alte tari este afectata de blocajele si intreruperile lantului de aprovizionare. In general, contributia exporturilor nete la crestere in 2020 va fi pozitiva si va duce la un deficit de cont curent mai mic. Cu toate acestea evolutie pozitiva este de asteptat sa inceapa in 2021.

Proiectiile actuale sunt supuse unui grad de incertitudine deosebit de mare. Dincolo de incertitudinea care afecteaza toate tarile legate de evolutia crizei de sanatate, a cresterii globale si a comertului international pentru Romania, va fi important modul in care autoritatile echilibreaza nevoia de masuri de sprijin cu privire la traiectoria pe termen mediu a finantelor publice.

Pentru relansarea turismului, marii operatori au inceput sa se axeze pe turismul intern si sa vanda deja pachete turistice care contin reduceri foarte mari. In aceasta perioada cele mai cautate zone au fost la munte, izolate, precum sat Pestera, Zarnesti, Ransov, Balea Lac citat de calculator distante rutiere.