Prima pagină » FOTO Nu au uitat unde s-au născut! Au făcut o asociație în comuna natală și ajută bătrânii și copiii în fața Coronavirus
Știri locale

FOTO Nu au uitat unde s-au născut! Au făcut o asociație în comuna natală și ajută bătrânii și copiii în fața Coronavirus

Un grup de persoane a înființat o asociație în comuna natală și ajută bătrânii și copiii în fața Coronavirus. 

În satele îmbătrânite ale județului, departe de centrul de comună, ajutorul vine de la Dumnezeu și de la câțiva voluntari. 

Pe lângă cunoscuta Asociație Grup Civic, înființată de Daniel Câșlariu, care ajută persoanele în nevoie din tot județul, în comuna Santa Mare s-a produs ceva ce rar întâlnim în mediul rural. 

Un grup de persoane născute în această comună au înființat o asociației prin care donează și primesc donații pentru a putea ajuta persoanele care au cu adevărat nevoie de ajutor în comună în această perioadă marcată de Covid19. 

 

 



 

 

Mariana Duduc este președintele Asociației Pro Santa Mare și spune că bătrânii din satele de pe malul Prutului sunt izolați total de civilizație.  

Fără niciun sprijin din partea autorităților locale, cei care au înființat asociația au job-uri în municipiul Botoșani și timpul lor liber este alocat celor care, odinioară, le-au marcat copilăria și tinerețea. Doar părintele paroh a ajutat la constituirea acestei asociații care vrea să schimbe ceva pe plan local. 

”Am fost și am lăsat 800 de formulare din poartă în poartă pentru a putea ieși din casă, în caz de urgență, locuitorilor satelor Bădărăi, Berza și Santa Mare. Asociația Pro Santa Mare a donat bătrânilor 50 de pâini, 500 de banane, 100 de plicuri cu ciocolată caldă. Vom merge și săptămâna viitoare la ei cu pâine, banane și ciocolată caldă, iar copiilor le vom duce pâine și banane. Sunt bătrâni care au magazinul la un kilometru depărtare, nu au apă, au nevoie de medicamente”, a declarat Mariana Duduc

Aceasta a precizat că în Berza a găsit bătrâni imobilizați la pat, izolați în casă fără energie electrică, fără apă curentă, apa fiind o problemă în acel cătun. 

 

Primul caz în care Asociația ”Pro Santa Mare” s-a implicat financiar și nu numai a fost cel al unui copil de 9 luni, din satul Bogdănești, care s-a îmbolnăvit grav și a supraviețuit cu ajutorul aparatelor timp de mai bine de o săptămână. Mama copilului a plecat la muncă în Germania, iar tatăl, care are handicap locomotor, are grijă de alți patru copii. 

Bebelușul nu a supraviețuit bolii, iar Asociația ”Pro Santa Mare” a cumpărat sicriul și crucea și a ajutat familia acestuia.