Prima pagină » Casa armeanului care l-a împrumutat pe Hitler, scoasă la licitație pe Artmark
Administrație Știri locale

Casa armeanului care l-a împrumutat pe Hitler, scoasă la licitație pe Artmark

Una dintre clădirile simbol din Botoșani a fost scoasă la licitație de celebra casă de licitații Artmark Historical Estate.

Este vorba de o casă construită în 1836 de unul dintre cei mai bogați armeni români din Botoșani, Carol Ankele, despre care ghidul turistic Ionel Rusu spune că era atât de bogat încât l-a împrumutat pe Adolf Hitler cumpărând obligațiuni emise de Germania.

Clădirea are o eleganță și este de o frumusețe demnă de marile capitale europene.

 



 

 

 

Casa Ankele, care a fost în discuții pentru a fi cumpărată de Consiliul Local al municipiului Botoșani, dar din cauza luptelor politice nu s-a ajuns la un consens, are un preț de pornire la licitația organizată de Artmark Historical Estate de 550.000 euro, potrivit site-ului casei de licitații având o valoare estimată între 600.000 și 700.000 euro.

Bijuterie ecletică din centrul municipiului Botoșani, construită în 1836, are 14 camere, 1101 mp construiți și se pretează la activități culturale, publice sau chiar retail.

Potrivit Artmark : ”Casa Ankele a fost construită în 1836 și rămâne până astăzi una dintre clădirile-emblemă din Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Poartă numele familiei de armeni mutate în Moldova din Austria, la începutul secolului al XIX-lea.

Imobilul este dispus pe două niveluri și amplasat pe colț, fiind vizibil dinspre ambele căi pietonale ale Centrului Vechi”.

Pe acoperișul clădiri, lângă o cupolă, un grup statuar întruchipează doi îngeri de piatră ce țin în mâini blazonul familiei.

 



 

 

 

Carol Ankele a venit în Botoșani atras de piaţa de desfacere în creștere în principatul românesc. A deschis la Botoșani primul service-auto din regiune după ce a adus primul autoturism care a circulat vreodată în Moldova și care a mers pe ruta Botoșani-Cernăuți, cei mai importanți poli economici la acea vreme.

Familia Ankele a creat prima cameră de comerţ din Botoşani.

”Faima și priceperea lui erau recunoscute, fiind căutat de pasionaţi de automobile din toată ţara. O gamă largă de maşini la modă – Ford, Mercedes, Hubert sau chiar către anii ’30 Maserati, Chrysler, Opel şi Citroën – erau aduse de Ankele la magazinul din Botoşani, de unde erau predate clientului care făcuse comanda”, se mai precizează pe Artmark.

După venirea comuniștilor, toate averile familiei Ankele au fost confiscate, clădirea din centrul istoric al municipiului Botoșani fiind revendicată după Revoluție de ultimii moștenitori.