Prima pagină » Laborator de 1,8 milioane de lei prin care Stațiunea Popăuți devine unică pentru crescătorii de oi din Moldova și Ardeal
Agricultură

Laborator de 1,8 milioane de lei prin care Stațiunea Popăuți devine unică pentru crescătorii de oi din Moldova și Ardeal

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, din județul Botoșani, a depus anul trecut un proiect pentru atragerea unei finanțări necesară dotării unui laborator pentru depistare a ovinelor predispuse să facă scrapie.

Ionică Nechifor, directorul Stațiunii Popăuți, a spus că proiectul cu o finanțare de 1,8 milioane lei a fost depus la Ministerul Agriculturii și că în România mai sunt doar două astfel de laboratoare.

 

 

 

loading…

 

”Este de importanță națională având în vedere că deja la porțile României sunt  cazuri de scrapie. Vrem să dotăm laborator cu toată aparatura necesară astfel încât să eliminăm de la reproducție, prin genotiparea reproducătorilor masculi și femele, acele exemplare sensibile la această boală care la nivel mondial încă nu are antidot. Soluția pentru a putea elibera România de această boală este să eliminăm de la reproducție toți reproducătorii sensibili la această boală”, a declarat Ionică Nechifor.

 

 

Loading…

Acesta a precizat că în România mai sunt doar două astfel de laboratoare, la ANSVSA și la Agenția Națională pentru Zootehnie, dar că nu fac față celor 7-8 milioane de ovine.

Dacă va primi finanțarea, Stațiunea Popăuți va deveni loc de ”pelerinaj” pentru crescătorii de ovine din toată zona Moldovei, dar și din Ardeal, pentru că doar la laboratorul din Botoșani vor putea să-și verifice efectivul de oi pentru a elimina reproducătorii pasibili să facă scrapie.