Prima pagină » Oamenii care vor să schimbe România: medicul care încearcă să sensibilizeze parlamentarii și să schimbe legislația pentru copiii cu dizabilități

Oamenii care vor să schimbe România: medicul care încearcă să sensibilizeze parlamentarii și să schimbe legislația pentru copiii cu dizabilități

La 100 de ani de la Marea Unire, unii români încearcă să schimbe ceva în bine în țară și luptă cu mentalități și dezinteres, cu rezistența la schimbare și cu birocrația.

Un medic pediatru încearcă să schimbe legislația care îi vizează pe copiii cu dizabilități într-o țară care încă se confruntă cu dezinteresul societății față de acești copii, un aspect moștenit din trecutul comunist.

Medicul Tamara Ciofu este deputat și vicepreședinte în Comisia pentru Drepturile Omului și încearcă să-și convingă colegii că legile trebuie modificate pentru ca această categorie de copii, de români, să primească atenția cuvenită.

 

 

Loading…

A fost greu să convingă părinții copiilor cu autism să se unească și să își formeze o asociație prin care să aibă o voce unică și puternică pentru copiii lor, dar este și mai greu să urnească mentalitățile din parlament și din societate.

”Am organizat la Comisia pentru drepturile omului o dezbatere publică pentru a identifica cele mai rapide soluții în scopul îmbunătățirii cadrului legislativ din domeniul asistenței sociale și medicale acordate copiilor cu dizabilități”, a declarat Tamara Ciofu.

 

Aceasta a invitat, la începutul săptămânii, reprezentanți ai Guvernului de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației Naționale, Autorității Naționale pentru Persoanele cu Diazibilități și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru a obține răspunsuri concrete la nevoile copiilor cu nevoi speciale. De asemenea, a propus asociațiilor și unităților școlare care au în îngrijire copii cu nevoi speciale să fie prezente la întâlnire pentru a fi față în față cu membrii ministerelor de resort și ai Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților.

 

Au luat parte la dezbatere reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism Botoșani, ai Centrului de Sănătate Mintală Botoșani, conducerea Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni și ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca.

 

 

loading…

 

Dezbaterea a vizat următoarele puncte:

✍️‼️acordarea acelorași drepturi în ceea ce privește serviciile de asistenţă socială copiilor aflați în sistemul de protecție socială cu minorii cu cerințe educaționale speciale aflați în îngrijirea familiei, respectiv #majorarea cu 50% a #alocației_acordate.

✍️‼️distribuirea #alocației_de_hrană elevilor cu cerințe educaționale speciale care sunt scolarizați în regim intern în școli speciale pe toata perioada în care sunt prezenți în internat, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică și sărbători legale din timpul perioadelor de cursuri.

✍️‼️includerea copiilor cu autism și cu alte deficiențe degenerative printre beneficiarii de îngrijirii paliative pediatrice, astfel încât să fie eliberat #certificat de încadrare în grad de #handicap valabil până la vârsta de #18ani.

✍️‼️promovarea rapidă a noii curricule școlare și dotarea școlilor din învățământul special și cel de masă, în care învață elevii cu nevoi speciale, cu #echipament_tehnic_modern #adaptat tipului şi gradului de handicap.

✍️‼️prorogarea aplicării OUG 69/17.07.2018 pentru #menținerea_centrelor de recuperare și reabilitare a copiilor cu dizabilități din țară, care au fost modernizate și beneficiază de personal specializat.

 

 

”În urma dezbaterilor s-a luat decizia de a se forma un grup de lucru pentru a se decide modificările care trebuie făcute pentru fiecare act normativ în parte la nivel de minister și la nivel parlamentar. Astfel, în perioada următoare voi continua activitatea de dialog cu ministerele pentru a rezolva fiecare problemă expusă, astfel încât să creștem gradul de integrare al copiilor cu nevoi speciale în comunitățile din care fac parte. Am luat decizia împreună cu colegii mei de la Comisia pentru drepturile omului să organizăm consultări publice și întâlniri permanente cu asociațiile persoanelor cu dizabilități pentru a prelua problemele și petițiile acestora și pentru a le găsi soluții imediate împreună cu reprezentanții ministerelor”, a concluzionat Tamara Ciofu.