Prima pagină » S-a modificat legea pentru asistența socială a bătrânilor. De anul acesta vor fi condiții mai bune privind asistența socială a bătrânilor

S-a modificat legea pentru asistența socială a bătrânilor. De anul acesta vor fi condiții mai bune privind asistența socială a bătrânilor

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat luni, 5 februarie, că în urmă cu câteva zile a intrat în vigoare noua lege privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.

Principalele modificări ale actului normativ se referă la extinderea serviciilor de îngrijire comunitară, creșterea calității facilităților de care beneficiază aceste persoane, asigurarea cheltuielilor din cadrul căminelor pentru vârstnici din bugetele locale și bugetul de stat și scăderea contribuției lunare de întreținere a susținătorilor legali ai pensionarilor îngrijiți în centrele rezidențiale.



În prima sesiune legislativă a actualului mandat, deputatul botoșănean a organizat la Parlament mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniul protecției sociale și organizații care reprezintă drepturile persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități. În urma acestor dezbateri au fost rezolvate mai multe solicitări venite din partea pensionarilor și au fost inițiate mai multe demersuri instituționale pentru a se asigura o comunicare directă între Parlament, Guvern și persoanele vulnerabile din punct de vedere socio-economic.

„Adoptarea acestei legi de către coaliția parlamentară PSD-ALDE arată respect față de persoanele vârstnice, care nu se mai pot descurca fără ajutor din partea comunității în care trăiesc. Cel mai important este că prin acest proiect legislativ se oferă posibilitatea oricărei persoane vârstnice care nu se mai poate deplasa să beneficieze de asistență socială și medicală de specialitate și să nu fie izolată și abandonată. Nu este suficient, mai sunt multe de făcut în acest domeniu, însă este un început. La nivel parlamentar, în această sesiune legislativă vom relua consultările cu ministerele de resort și organizațiile de pensionari și a celor cu dizabilități la Subcomisia pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor vârstnice”, a declarat Tamara Ciofu.

 

Conform reglementărilor din noua lege, Serviciul public de asistenţă socială al autorităţii administraţiei publice locale este instituția care se ocupă de situația persoanelor vârstnice dependente, iar Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială este entitatea juridică care realizează evaluarea și monitorizarea respectării drepturilor acestora.

„Noua lege prevede în cadrul serviciilor comunitare asigurate persoanelor vârstnice la domiciliu realizarea de lucrări pentru reabilitarea, amenajarea și adaptarea locuinței la nevoile fiecărui bătrân, precum și asigurarea de servicii de tratament și recuperare pentru afecțiunile de care suferă. Totodată, au fost crescute exigențele privind persoanele calificate care acordă îngrijirea la domiciliul vârstnicilor, au fost adoptate mai multe modalități de semnalare a abuzurilor față de aceștia și au fost incluse în această categorie inclusiv bătrânii care au susținători legali, dar cu venituri reduse”, a menționat deputatul social-democrat botoșănean.



Atât în primul mandat de parlamentar, cât și în prima sesiune din actuala legislatură, deputatul Tamara Ciofu a avut ca prioritate creșterea nivelului condițiilor de viață și asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru persoanele vulnerabile, fie că a fost vorba de vârstnici, copii sau persoane cu dizabilități.

„Principalul meu obiectiv din acest mandat este să promovăm un cadru legislativ prin care pensionarii să nu se mai simtă umiliți și să-și trăiască bătrânețea cu demnitate, în condiții civilizate, să beneficieze de un sistem de sănătate modern unde să își poată trata afecțiunile medicale și să încercăm să-i integrăm cât mai mult în societate, nu să îi marginalizăm”, a subliniat deputatul PSD.