Prima pagină » Un medic a început demersurile pentru a construi o grădiniță pentru copiii orbi, surdo-muți, cu sindrom Down și cu autism

Un medic a început demersurile pentru a construi o grădiniță pentru copiii orbi, surdo-muți, cu sindrom Down și cu autism

Sunt copii, au nevoi speciale, au nevoie de întreg sprijinul comunității locale, iar un medic a început demersurile pentru a fi construită o grădiniță specială pentru ei.

Noi nu putem să mergem prin casă pe întuneric, nu putem să traversăm strada noaptea fără a fi iluminatul stradal funcțional, iar ei, micuții, sunt condamnați la o viață în întuneric, la o viață fără să audă ceva. 



Medicul Tamara Ciofu, care este și deputat, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, va organiza joi, începând cu ora 11.00, la sediul Direcției, dezbaterea publică având tema Susținerea în comunitate a copilului preșcolar cu nevoi speciale. La dezbatere vor participa și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Spitalului Județean Botoșani, dar și de la Asociația Nevăzătorilor și a Persoanelor cu Câini Ghizi.

Medicul Tamara Ciofu vrea să înceapă procedurile pentru construirea unei grădinițe cu patru clase pentru nevăzători, surdo-muți, copii cu sindrom down și autism. De asemenea, se vrea și schimbarea municipiului pentru a deveni permisibil pentru copiii și adulții care au nevoi speciale.

”Va fi o dezbatere în care vom aduce și reprezentanți ai asociației de arhitecți pentru a propune proiecte pentru ca orașul nostru să fie cât mai permisibil pentru persoanele cu dizabilități, pentru cele nevăzătoare și cu tublurări de auz. Asta înseamnă că vor veni cu idei pentru străzi semaforizate sonor sau luminos, cu covoare sonore. Această invitație este adresată tuturor celor care sunt interesați să dezbată alături de mine acest subiect, iar dacă nu reușiți să ajungeți în sala de ședințe vă aștept pe pagina de facebook pentru că voi transmite în direct pentru dumneavoastră. Așadar, vă aștept mâine cu orice întrebare, soluție, idee pe această temă”, a declarat medicul Tamara Ciofu.



În ceea ce privește grădinița pentru copii cu nevoi speciale, aceasta a precizat că s-au identificat două spații aparținând autorităților locale unde ar putea fi amenajată, iar dacă până pe 15 noiembrie se rezolvă partea de birocrație locală, posturile de cadre didactice pentru aceată grădiniță ar putea fi prinse în normele școlare pentru a putea fi finanțate din anul școlar următor, autoritățile locale având doar grija spațiului, nu și a salarizării personalului de specialitate.

”Este o grădiniță de acest fel acum în Botoșani, dar este insuficientă pentru câți copii cu nevoi speciale sunt. Căutăm cu toții soluții, iar una dintre ele s-a conturat deja prin faptul că asistenții comunitari din tot județul vor face ore de educație specială pentru a putea ajuta familiile să-și supravegheze copii și să monitorizeze evoluția acestora”, a declarat Tamara Ciofu.

 

Au fost identificate două spații în care ar putea fi amenajată grădinița cu patru grupe, ambele școli fiind în administrarea Consiliului Local, iar unitatea ar putea fi subordonată juridic Liceului pentru copii cu nevoi speciale, care aparține de Consiliul Județean. Pentru asta Consiliul Local și Consiliul Județean vor trebui să încheie un parteneriat.