Prima pagină » Drept la replică solicitat de Consiliul Județean Botoșani
Administrație

Drept la replică solicitat de Consiliul Județean Botoșani

DREPT LA REPLICĂ privind articolul publicat în Banul botoșănean, în data de 20.11.2017

 În legătură cu articolul prezentat în Banul botoșănean, în data de 20.11.2017, Consiliul Județean Botoșani solicită dreptul la replică și rectificarea informațiilor prezentate, menționând totodată că ne așteptăm ca profesionalismul să vă impună publicarea acestei replici, în integralitatea ei, în același loc ca articolul inițial, fără a acorda titluri de tip can-can opiniei exprimată de instituția noastră.

 

Promovarea județului Botoșani este o preocupare a instituției noastre, pe care au avut-o, în ultimii ani, toți cei aflați la conducere, dar și funcționarii publici din aparatul de specialitate și din instituțiile subordonate, care, prin activitatea de zi cu zi, contribuie la promovarea județului și pe care, total nejustificat, vă permiteți să îi luați în derizoriu.

Concret, cei pe care îi prezentați de la bun început în articol, ca făcând o promovare  frumoasă județului Botoșani (și cărora le mulțumim pentru activitate) au fost și sunt finanțați și în 2017, de Consiliul Județean Botoșani. Dacă, în baza deontologiei profesionale, ați fi avut măcar curiozitatea de a cere și punctul de vedere al Consiliului Județean Botoșani, ați fi aflat că Fotbal Club Botoșani și Asociația Nord, care organizează Zilele Nordului, primesc finanțare anual de la CJ, prin sesiunile de finanțări nerambursabile în baza Legii 350/2005 și Legii 350/2006. Spre exemplu, în acest an cele două asociații au primit 388.150 lei – Fotbal Club, respectiv 59.082 lei –  Asociația Nord. De asemenea, finanțări nerambursabile au fost acordate și altor asociații din județul Botoșani, care desfășoară activități de promovare a valorilor și culturii tradiționale, precum și celor pe ramură de sport, care au dus numele județului la competiții naționale și internaționale.

 

În acest context, al exemplelor oferite chiar de dumneavoastră, a scrie că Nimic din ce e bun în Botoșani și are impact la nivel național nu are legătură cu o instituție care cheltuie un munte de bani în fiecare an, respectiv Consiliul Județean….” nu vă onorează, ba, mai mult, vă descalifică profesional.

În ceea ce privește olimpicii botoșăneni, de care suntem mândri și pe care, în limita competențelor legale i-am finanțat, vă reamintim că,  anual, Consiliul Județean Botoșani finanțează Concursul Interjudețean „Dimitrie Pompeiu”, precum și Conferința Națională de Matematică „Academician Octav Onicescu” cu suma de 10.000 de lei, iar elevii olimpici, care au participat la etapele naționale ale Olimpiadei de pregătire sportivă teoretică și Olimpiadei de limbi romanice (desfășurată la Botoșani) au primit materiale de promovare ale județului, precum și acces gratuit la instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean. Numai în 2017, instituția noastră a alocat 67.520 de lei pentru organizarea de olimpiade și concursuri școlare, în cadrul unui parteneriat cu ISJ Botoșani.

 

În ceea ce privește organizarea ”unui târg al fermierilor, făcut să atragă vizitatori din toată regiunea” vă reamintim că, în anii trecuți, la Răchiți, a fost organizat târgul Agro Zoo, pe care atunci l-ați privit ca fiind controversat. Acum îi recunoașteți necesitatea. Apreciem schimbarea de opinie și vă invităm să vă alăturați Consiliului Județean în organizarea și promovarea unor asemenea  evenimente viitoare.

Suntem convinși că, dacă ați fi vrut, ați fi putut prezenta, obiectiv și imparțial, participarea Județului Botoșani la Târgul Regional de Turism ”Vacanța”, desfășurat la Bacău, alături de celelalte județe din Regiunea de Nord-Est, precum și la Târgul Expo-Real de la Munchen (octombrie 2017), care au avut scopul de a face cunoscut județul nostru și potențialul de investiții care există aici. Aceste acțiuni au promovat, în egală măsură, prin intermediul broșurilor și filmelor de prezentare, potențialul județului în domeniul agricol, zootehnic, piscicol, al produselor tradiționale, precum și potențialul turistic – filmul de prezentare al județului aflându-se pe site-urile de socializare, precum și pe site-ul Ministerului Turismului. Acest Minister, spre deosebire de dumneavoastră, a apreciat acest produs de promovare realizat de Consiliul Județean Botoșani.

 

Toate materialele de promovare realizate de Consiliul Județean au fost distribuite și la diverse evenimente organizate de: ISU Botoșani, ISJ Botoșani, Ansamblul de dansuri ”Hora Vlăsinești”, concursul de matematică ”Dimitrie Pompeiu”, Ministerul Turismului, delegațiilor din Moldova și Ucraina, precum și prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al municipiului Botoșani, cu care avem o foarte bună colaborare.

Facem precizarea că se au tot timpul în vedere acțiuni de promovare a județului și a  valorilor care aparțin acestor locuri. Amintim proiectul de reabilitare a ”Casei Ventura” – clădire monument istoric, care găzduiește, în prezent, Muzeul de Etnografie și Școala Populară de Artă.  De dată recentă este reabilitarea Mănăstirii Coșula, precum și a clădirii muzeului „Ștefan Luchian” de la Ștefănești – care va continua în 2018 cu amenajarea tehnico-muzeală. Subliniem însă, că nu ”am băgat 3 milioane de euro în Coșula” ci am implementat un proiect de succes, în spatele căruia stau sute de ore de muncă, de verificări în șantier, de ședințe de lucru, de monitorizări, de raportări, care au dus, în final, la reintroducerea acestui monument istoric de secol al XVI-lea, în circuitul turistic monahal. Vă invităm să vizitați și site-ul de promovare: www.manastireacosula.ro. Pentru a vă aduce contribuția la promovarea acestui obiectiv turistic monahal, ați putea, de exemplu, să postați, pe prima pagină a publicației dumneavoastră, cu titlul gratuit, un link către acest site. În acest mod, vă veți alătura eforturilor noastre și ale clerului mănăstirii și Mitropoliei Moldovei, de a face cunoscută această așezare monahală.

 

Tot în ideea promovării județului și atragerii de turiști în zonă, Consiliul Județean va semna până la finele acestui an, un contract de finanțare nerambursabilă în cadrul POR 2014-2020, care privește reabilitarea a 4 tronsoane de drumuri județene, totalizând aproximativ 100 Km. Acestora li se adaugă alte 6 tronsoane de drumuri județene și un pod, care vor fi finanțate în cadrul PNDL 2017-2020.

Știm că este mult mai ușor de criticat, dar considerăm mult mai util un efort de a fi obiectiv, de a recunoaște lucrurile bune pe care instituția noastră le face, de a le prezenta impartial și, de ce nu, chiar de a vă alătura nouă în aceste demersuri!

 

 

Compartimentul Informare, Relaţii Publice, Mass-Media- Consiliul Judeţean Botoşani