Prima pagină » Unul dintre marii tour-operatori din țară va aduce la Botoșani și Memorialul Ipotești turiștii care merg la mănăstirile din Bucovina
Visit Botoșani

Unul dintre marii tour-operatori din țară va aduce la Botoșani și Memorialul Ipotești turiștii care merg la mănăstirile din Bucovina

Hai la Botoșani! Moment istoric pentru turismul local printr-o reușită de excepție pentru Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani: o agenție de turism va aduce la Botoșani turiștii care merg în Bucovina.

Unul dintre cei mai mare tour-operatori din țară, cu o experiență de 20 de ani și care acum doi ani a primit titlul de cea mai bună agenție de turism a țării, a inclus municipiul Botoșani și Memorialul Ipotești într-un circuit turistic.



Asta s-a întâmplat după ce Florentina Ghiorghiță, directorul CNIPT Botoșani, a început o campanie de promovare a municipiului în rândul tour-operatorilor.

”Municipiul Botoșani a fost introdus într-un circuit turistic național, alături de Bucovina și mănăstirile pictate în oferta pentru 2018 a unui mare tour-operator, Christian Tour. Reprezentanții agenției au fost la Botoșani și am reușit să-i convingem că municipiul merită inclus într-un traseu turistic național iar ei au pus și Memorialul Ipotești”, a declarat Florentina Ghiorghiță.



Aceasta a precizat că Botoșani și Memorialul Ipotești vor fi incluse în oferta senior pentru 2018 de la Christian Tour.

Oferta Christian Tour în care este inclus municipiul Botoșani și Memorialul Ipotești

Modul în care Florentina Ghiorghiță și ghidul turistic Ionel Rusu au reușit să promoveze istoria municipiului Botoșani, legendele de aici, importanța acestei urbe în istoria țării i-a convins pe cei de la agenția de turism să ne includă în traseul turistic prin care vor veni turiștii care vizitează mănăstirile din Bucovina.

Ce pot vedea turiștii în municipiul Botoșani? 

Centrul istoric al municipiului Botoșani este unul dintre cele mai frumoase de acest fel din țară și este un punct de atracție, având și uriașa statuie care tronează în mijlocul Pieței 1 Decembrie.

Cuptoarele medievale descoperite în zona centrului istoric sunt mai vechi decât cele descoperite în Sighișoara, spre exemplu.

Municipiul Botoșani este și orașul domnițelor, aici locuind majoritatea soțiilor domnitorilor Moldovei. Unde este biserica Sf. Gheorghe a fost și curtea domnească unde locuiau acestea.

Catacombele construite de negustorii evrei și armeni în centrul istoric sunt pline de legende.

 

În municipiu este deja un tur pietonal în cartierul armenesc unde se pot vizita:

  1. Casa Ankele– construită în anul 1836, este una dintre casele reprezentative pentru centrul istoric al municipiului Botoșani. Carol Ankele, unul dintre cei mai bogați negustori armeni din Botoșani în perioada interbelică, a avut aici un magazin universal de mașini agricole și un atelier mecanic. În Botoșani a circulat primul automobil din Moldova, care a mers de la Botoșani la Cernăuți și proprietar era Ankele. Despre acesta se spune că era atât de bogat că l-a împrumutat și pe Hitler.
  2. Dughenele Ciolac– erau armeni cizmari, curelari, măcelari, croitori care închiriau dughenele din zonă pentru a-și expune marfa.
  3. Casa Bolfosu– a fost construită pe final de secol XVIII, început de secol XIX. Familia Bolfosu a fost o altă familie de seamă a comunității armene din Botoșani, implicați în administrația orașului.
  4. Casa Buicliu– a fost construită la începultul secolului XIX (1810) de către negustorul armean Garabet Buicliu. Familia Buicliu a fost una emblematică pentru armenii din Botoșani, fiind una dintre cele mai vachi familii de aici.
  5. Casa Missir– a fost construită în anul 1890 într-un eclectism clasicizant și păstează multe elemente arhitectonice originale, inclusiv gardul din fier forjat bogat ornamentat. Familia Missir a avut de-a lungul vremii oameni politici în administrația locală a Botoșanilor, avocați și proprietari de pământuri în zona Hangu.
  6. Casa Garabet-Ciomac – a fost ridicată în anul 1892 și este una dintre clădirile reprezentative ale Botoșanilor. Garabet Ciomac a fost unul dintre cei mai importanți negustori armeni din Botoșanii secolului XIX, mare moșier și negustor de vite.
  7. Casa Severin(Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”) – construita la mijlocul sec. XIX, este casa in care s-a nascut si a copilarit savantul chimist Emil Sevein.
  8. Casele Goilav – Complexul de case Goilav a fost construit în mai multe etape de bogata și numeroasa familie armenească Goilav. Ansamblul a fost construit înainte de 1900. Datorită familiei Goilav România a primit denumirea de grânarul Europei. De pe terenurile agricole din Botoșani, Goilavii au trimis vagoane cu cereale în Germania și Anglia.
  9. Casa Ciomac-Cantemir(Fundația „Ștefan Luchian”) – a fost construită în jurul anului 1800. Ciomacii erau proprietari de terenuri agricole la Prut, construind mai multe case în municipiul Botoșani. Aici a locuit și Gheorghe Cantemir, fost președinte al Consiliului Județean la finalul secolului XIX.
  10. Casa Ferhat (Registrul Comerțului) – este un monument de arhitectură urbană de patrimoniu național. Anton Ferhat, ultimul proprietar al acestui imobil a fost unul dintre cei mai bogați armeni din Botoșani, director al Băncii românești din Botoșani și propritar a 300 de ha de pământ.
  11. Biserica Armeană”Sfânta Treime”- are datare din anii 1795-1797, si ea a fost refăcută la 1832. Biserica a fost construita pe locul unei foste manastiri armene cu hramul „Sfantul Axente”, datată 1560.
  12. Biserica Armeană”Sfânta Maria”- a fost reclădită pe temeliile celei mai vechi biserici armenești din Europa, construită în jurul anului 1350. Biserica adăpostește și un mic muzeu cu obiecte bisericești vechi de mare valoare: icoane în ulei pe pânză vechi de două secole, obiecte din argint, aur și pietre prețioase, veșminte și acoperămin cusute cu fir de aur și argint, unicate.