Prima pagină » Economie de 100 miliarde lei vechi făcută de Primăria Botoşani. Flutur a refinanţat creditele luate de Portariuc

Economie de 100 miliarde lei vechi făcută de Primăria Botoşani. Flutur a refinanţat creditele luate de Portariuc

Catalin Flutur, primar Botosani

Primăria Botoşani a reuşit să-şi rezolve o parte dintre problemele financiare prin refinanţarea creditelor contractate anterior, unul dintre ele la o dobândă uriaşă.

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani, a declarat că refinanțarea a fost stabilită prin licitație și că Eximbank, bancă a statului român, a câștigat oferind cea mai mică dobândă. La licitație s-au prezentat și CEC și BCR, însă oferta Eximbank a fost cea mai bună.

”Am căutat variante să aducem bani la Primăria Botoşani. Am plecat de a faptul că am avut o serie de credite neperformante, care împovărau mult bugetul. Am plecat de la acel credit cu IFC, care a fost incredibil din punctul meu de vedere, un credit de 7,32% pe an dobândă anuală. Am demarat o acţiune în care am încercat să diminuăm volumul dânzilor. Au fost 8 credite cu dobânzi foarte mari. Am organizat o licitație pentru 85 milioane lei credite și am obținut în urma procedurilor un rezultat foarte bun. În urma negocierilor am obținut o dobândă de 0,7% la care se adaugă ROBOR la o lună, 1,54% pe toate creditele. UN specialist în domeniu îmi spunea că dacă vom obține o dobândă de 2,4% suntem buni. Noi am obținut 0,7%, deci suntem foarte buni”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Prin această refinanțare, Primăria Botoșani a făcut economii de zece milioane lei, adică 100 miliarde lei vechi. Refinanțarea creditelor a fost făcută pentru o perioadă de zece ani, cu o perioadă de grație de un an de zile. Banii economisiți în acest interval de grație vor fi folosiți la dezvoltarea proiectelor municipalității.  

”Perioada de graţie obţinută a fost de un an de zile. În fiecare lună municipalitatea va avea la dispoziţie peste zece miliarde lei pentru dezvoltare cu precădere. Anul acesta facem o rectificare bugetară 42 miliarde lei pentru dezvoltare, anul viitor 85 miliarde pentru dezvoltare, bani care erau absolut necesari. La buget nu a rămas nimic să folosim. Parte din ei îi folosim la cofinanţare proiecte europene, care sperăm să fie lansate, dar și la proiectele de utilități pentru locuințele ANL”, a completat primarul Flutur.

Edilul-șef a ținut să le mulțumească specialiștilor din Primărie pentru că s-au implicat și s-a obținut acest rezultat extrem de important pentru bugetul municipalității. Astfel, Flutur le-a mulțumit colegilor de la Economic, Achiziții Publice și Taxe Locale angrenați în procedura achiziției,”aruncân săgeți” spre fostul primar Ovidiu Portariuc.

”Am făcut procedura la Botoşani, nu ne-am plimbat pe la Londra”, a declarat Flutur.

Primăria Botoșani a trebuit să plătească 1,6 milioane lei, adică 16 miliarde lei vechi, comision de rambursare anticipată la creditul luat de Ovidiu Portariuc de la IFC cu dobândă de 7,3% la un împrumut în euro.

”Către IFC am plătit un comision de rambursare anticipată 16 miliarde lei, aşa au fost negocierile la momentul respectiv. Nu mă mai miră că am plătit şi peste 4 miliarde lei comision de acordare, pentru o semnătură. Acest credit obţinut, această refinanţare a creditului este fără comisioane pentru noi”, a completat Cătălin Flutur.