Prima pagină » Un producător local de peleţi a renunţat la salcia energetică şi îşi încearcă norocul cu salcâm românesc

Un producător local de peleţi a renunţat la salcia energetică şi îşi încearcă norocul cu salcâm românesc

Un om de afaceri botoşănean a renunţat la o plantaţie de salcie energetică şi îşi încearcă norocul cu una de salcâm românesc.
Cristian Alexuc, directorul firmei Aquaterm Green Energy, a renunţat la o plantaţie de 30 hectare de salcie energetică şi a ajuns să cultive experimental salcâm românesc pentru a crea peleţi.

„Am avut salcia energetică dar spun tuturor că nu se pretează la noi. În primul rând te mint din start când spun că nu are dăunători naturali şi că animalele nu le mănâncă. Mie mi-au intrat ciobanii cu oile şi caprele şi mi-au făcut prăpăd. Apoi, localnicii mi-au defrişat o parte pentru a-şi planta lor, şi nu au avut nici ei succes. Am făcut plângeri la poliţie şi aştept rezultatul anchetei”, a declarat Alexuc.

Acesta a precizat că acum este în faza unui experiment inedit. În locul salciei energetice pe care vroia să o cultive pentru a face peleţi, Alexuc a trecut pe salcâm românesc.

„Am pus trei hectare de salcâm, care a ajuns la doi metri înălţime şi la toamnă vom recolta. Copacii nu au făcut flori, ci au crescut crengi pe care noi le vom reteza şi copacul va da noi ramuri din locul în care va fi tăiat”, a spus Alexuc.

Acesta spune că după prima recoltă de lemn de salcâm va face şi primele teste să vadă în ce combinaţie cu alte esenţe de lemn poate produce peleţi de o calitate mai bună.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani