Prima pagină » Dezastru financiar de milioane de euro pentru Botoşani la Cornişa şi Teatrul Eminescu

Dezastru financiar de milioane de euro pentru Botoşani la Cornişa şi Teatrul Eminescu

Cele două mari proiecte cu finanţare europeană derulate de Primăria municipiului Botoşani, respectiv construirea Parcului de agrement Cornişa şi reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, vor deveni un dezastru financiar de milioane de euro pentru Botoşani.

Unul dintre şefii administraţiei botoşănene care este membru în Consiliul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est a declarat că după 31 decembrie 2015 lucrările de la Cornişa şi Teatrul Eminescu vor fi continuate de Primăria Botoşani doar că pe fonduri publice.

„Va fi dezastru pentru că toate lucrările la Cornişa şi Teatrul Mihai Eminescu vor fi continuate şi în 2016, Uniunea Europeană ne-a permis să continuăm lucrările până în iunie 2016, doar că vor fi finanţate din fondurile Primăriei Botoşani şi nu din fonduri europene. UE ne lasă să continuăm lucrările, nu ne ia banii pentru că nu le-am dus la îndeplinire până la 31 decembrie 2015, ne mai lasă să finalizăm lucrările până în iunie 2016, dar pe banii noştri. Dacă lucrările nu vor fi finalizate nici până în iunie 2016 atunci ni se vor cere şi banii europenei cheltuiţi până acum”, a declarat sursa citată.

Dacă la Parcul Cornişa situaţia pare a fi mai bună deoarece pe proiect vor fi făcute achiziţii de tobogane de apă şi de instalaţii de filtrare pentru bazine de înot şi pentru zona SPA, ceea ce va duce la creşterea rapidă a gradului de absorbţie a fondurilor europene pe proiect, dezastrul este iminent pentru Teatrul Mihai Eminescu.

Compania care a câştigat licitaţia pentru lucrările de modernizare a Teatrului Mihai Eminescu a avut o ofertă de 17 milioane lei, recent a solicitat încă 8 milioane lei pentru lucrări suplimentare de la structura de rezistenţă a clădirii monument istoric pe motiv că sunt lucrări care nu au putut fi estimate când s-a făcut proiectul deoarece nu se ştia gradul de degradare a structurii.

„La Teatrul Eminescu s-a lucrat de 10-12% şi acum au apărut lucrări suplimentare pentru care nu sunt bani şi pentru care nu ştiu cum va face Primăria Botoşani să le rezolve. Eu ştiu că la ADR Neamţ s-a propus Primăriei Botoşani să se renunţe la proiectul actual pentru a se depune o nouă cerere de finanţare pe noua sesiune de fonduri europene pentru că lucrările nu se vor finaliza până la 31 decembrie 2015 şi Primăria va trebui să pună bani din bugetul local pentru a finanţa lucrările la Teatru până ce vor fi finalizate”, a completat sursa citată.

Astfel, pe lângă cele 8 milioane de lei ceruţi la Teatru pentru lucrări suplimentare, vor mai fi câteva milioane de lei pe care Primăria va trebuie să-i aloce pentru lucrările din proiect neefectuate până la 31 decembrie 2016.

De fiecare dată când a fost întrebat despre această situaţie, primarul Ovidiu Portariuc a declarat că lucrările la cele două proiecte vor fi efectuate din fondurile europene alocate şi nu din fonduri locale, afirmând că aşa s-a stabilit la nivel naţional cu acordul Uniunii Europene.

Sursa citată în declaraţiile de mai sus susţine că situaţia este total opusă.


BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani